KOLUMNA: Primorska bo vstala, če se plenilci ne bodo umaknili od Luke in drugega tira

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Ko sem si kot pisatelj, ki je otroštvo preživel v Piranu, kasneje nekaj let v Kopru, in kot neutrudni idealist življenja, ki ga skoraj več ni, ogledal posnetek odlično utemeljenega govora koprskega župana Borisa Popoviča o drugem tiru, sem bil dobesedno zgrožen zaradi nove kraje, ki jo pripravlja “Združenje barbarskih plenilcev Slovenije”.

Čeprav je ravno moj oče Vinko Marinček kot najmlajši povojni ljudski poslanec v Jugoslaviji podpisal ukaz o gradnji nove skupščine, bi mu tistega dne vsekakor morali dati v podpis tudi ukaz o rušenju v primeru izigravanja ljudske volje in to z “izbranimi” plenilci vred! Tako bi nastala ruševina-spomenik padlim tatovom, ki bi jo obiskovali milijoni okradenih z vsega sveta. Kajti denar je takšen, da spreminja človeštvo v idiote denarja per se.

Da gre v ozadju za namero korupcijske tatvine, prikrito v strokovnjačenje brez realnih izračunov ter zavito v “mednarodne odnose z Madžarsko”, je jasno že danes. Kot je bilo verjetno tudi pri znameniti grobnici razuma T6. Sam “zelo verjetno” poznam zanimivo osebo, katere prijatelj naj bi bil kar tri dni v nekem hotelu, kjer so se plenilci pogovarjali le o tem, koliko provizije bo dobil kdo in jo očitno tudi je … Nov slovenski film? Dokumentarec: Kako smo vas okradli? Glavne vloge: Vpišite sami, ne boste zgrešili veliko …

Edo Marinček: “Ko sem si ogledal posnetek odlično utemeljenega govora koprskega župana Borisa Popoviča o drugem tiru, sem bil dobesedno zgrožen zaradi nove kraje, ki jo pripravlja “Združenje barbarskih plenilcev Slovenije”.” Foto: arhiv ekoper.si

Pravkar sem na Facebooku komentiral županov govor v državnem svetu, po katerem je zavladal znameniti molk. »Ko zadeneš v sredino, vedno zamolklo zadoni.« (Nietzsche)

Vprašanje je le, kako ustaviti plenilce, ki so že obkrožili drugi tir, saj segajo njihova imena v same vrhove oblasti, si laično mislim. Podobno so plenilci kradli tudi ob T6, a so se za zdaj očitno rešili kake resne preiskave. Pol milijarde se lahko razdeli na nekaj sto kosov “zainteresirane javnosti” in še ostane nekaj več “ta glavnim”. Pravzaprav jim mora Slovenija javno čestitati za odlično izvedbo te kraje. Zdaj je na vrsti nova in Boris se muči to ustaviti, ne bo lahko, plenilci so pripravljeni na vse … Tudi na “transparentne” obračune z javnostjo preko svojih utišanih medijev … Morda pozna kdo imena teh plemenitih ljudi ob drugotirni skledi?

Kot pisatelj in povsem povprečen genialec po rodu iz Grožnjana si s pomočjo koprske občine vsekakor želim za takojšnje animiranje slovenske javnosti napisati vnaprej razglašeno uspešnico ŠESTI TIR.

“Šesti tir” ironično namiguje na to, da je bilo že pred drugim tirom kar nekaj javnih tatvin, nekaj drugih, tretjih, četrtih »tirov«… v imenu velikih  vseslovenskih projektov. Blejskemu svetovno znanemu izumitelju Petru Florjančiču, o katerem sem napisal uspešnico Skok v smetano, je celo zdaj, v njegovem 99. letu jasno, kaj se s Slovenijo dogaja. »Vse so pokončal«, se priduša.

Edo Marinček: “Primorska bo vstala, če se plenilci ne bodo umaknili od Luke in drugega tira.” Foto: arhiv ekoper.si

Poskusil bom organizirati skupno kosilo s koprskim županom, tam Pr Batišt v Bohinjski Beli ali v Radovljici pri Kunstlju. Me resno zanima, ali lahko najdeta moža kako boljšo možnost od sedanje okradene in zasužnjene Slovenije. Kajti Hilde da so povsod, poštenje pa je le hrana za naivne. Tako nas vsaj skušajo prepričati epifizni bolniki, emotivni invalidi brez empatije in ljubezni do tistega dela sveta, ki pač ni idiotski. Potrebno jih je zaustaviti pravočasno. Jih na volitvah spregledati, »ne dati se varati«.

Mar bi 1000 ljudi za pol omenjane še znosne cene v pol leta ne zgradilo drugega tira? In koliko veselih družin bi praznovalo uspehe svojih očetov. Tudi sam bi garal z njimi! Dajmo gospa Hilda, gotovo jih osebno poznate veliko. Vam kupim telefonsko kartico?

Ob koncu tega zapisa pa se mi utrinja še ena laskava misel. Da, odkrito moramo hvaliti drug drugega, kadar je za to le najmanjša možnost. Zanimiv mi je večkratni mandat, ki ga je dobil župan Boris Popovič. To namreč pomeni, da se Koprčani z zaledjem vred ne dovolite pretentati osladnim besedam centralne oblasti in tudi da bo Primorska vstala, če se plenilci ne bodo umaknili od Luke in drugega tira. Na glavnem trgu v Kopru pa se bo po zmagi nad zlom jedlo in pilo tri dni in štiri noči, da se bo o tem govorilo še desetletja, pa še se ne bo resneje poznalo na računu skrbne centralne oblasti, ki bo morala to zmago Primorcem plačati. Se pač zgledujem po Trumpu. Rad bi se zgledoval tudi po slovenskem predsedniku, a se ne morem, saj kot prvi med možmi nikakor ne udari s pestjo po mizi z znamenitim: »Basta!« Morda pa še bo. *

Edo Marinček