Volitve ZDA: Rezultati naj bodo merilo uspeha!

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Oči javnosti, tudi tistega dela, ki ga politika običajno niti najmanj ne zanima, so bile v zadnjem času uprte v državo čez lužo. Samooklicana domovina največjega naroda tega sveta je izbirala svojega novega voditelja. Po mesecih in mesecih umazane, šokantne in razburljive kampanje, kjer sta si nasproti stala Donald Trump, človek mnogoterih poklicev, znanj in zanimanj ter Hillary Clinton, nekdanja prva dama, senatorka in državna sekretarka.

Kampanja vredna gledaliških odrov

Ali je bila kampanja za bodočega svetovnega voditelja primerna glede na vlogo in odgovornost, ki jo pozicija prinaša, si boste bralci odgovorili sami. Dejstvo je, da je zmagal kandidat, ki mu je bil nenaklonjen ves svet. Že od začetka se je napovedoval eksodus Američanov v primeru njegove zmage. Selitev v Kanado, Argentino, celo dokaj nepriljubljeno Rusijo se je marsikomu zdela povsem pametna poteza.  Mediji in celotna mašinerija so ga dan za dnem secirali, obtoževali in ga nasploh prikazovali kot nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi ne samo državi, ampak celotnemu svetu. Potem je sledila še celotna falanga slavnih osebnosti, ki so v propagandi, ki se je ne bi sramoval niti oddelek za agitacijo in propagando v nekdanji Sovjetski zvezi, podpirali Clintonovo in jo prikazovali kot edino možno izbiro, Trumpa pa kot osebo brez osnovnih kompetenc in lastnosti, ki pritičejo stanovalcu Bele hiše, češ, ne bi bilo ugledno, da nas pred svetom predstavlja tak človek.

donald-trump-6-flip-flops
Podjetni Trump je prepričal ameriške volivce. Foto: independent.co.uk

Dan D

In prišel je dan D in Amerika je volila in svet je trepetal. Kdo bo novi predsednik oziroma predsednica v največji in najbolj demokratični državi sveta, je zanimalo prav vse.

Tudi Slovenija, prekrasna dežela s še bolj prekrasnimi naravnimi in kulturnimi danostmi, sinjim morjem in zelenimi gozdovi, antičnimi in hkrati sodobnimi mesti, se je za hip ustavila in se ozrla čez ocean. Slovenije namreč ni zanimalo le to, kdo bo novi predsednik, ampak tudi, ali bo Melanija, dekle iz Sevnice, postala prva dama ZDA. Smo pač taki, da se včasih rajši pobahamo o uspehu slovenske gore lista, ki je uspešen nekje tam zunaj v svetu, kot pa z zgoraj naštetimi danostmi, ki nam jih sicer priznava ves svet.

Podjetni Trump prepričal volivce

Po preštetih glasovih se je nebo stemnilo za vse tiste, ki so bili gonilo agitpropa Clintonove, novi predsednik je postal Donald Trump in naša Melanija je prva dama sveta. Zmagal je človek, ki se je pred politično kariero izkazal v gospodarstvu kot uspešen podjetnik, posledično s tem ustvaril delovna mesta in sprožil kroženje denarja, ki je še dandanes glavno merkantilistično načelo. Vse to je prepričalo ameriške volivce, da so kljub vsemu negativnemu arzenalu, izstreljenemu z vseh strani ameriške družbe, prepoznali v njem potencial bodočega predsednika. Predsednika, ki bo ZDA prinesel prav to: posel, delovna mesta in socialno varnost. To so imeli namreč v mislih, ko so oddajali volilne lističe v svojih volilnih okrajih. Prav gotovo niso imeli v mislih vojn, nemira in korupcije, ki so jih Trumpu v predsedniški kampanji pripisovali malodane vsi.

melaniatrump_010616douglasfriedman
Slovenci smo dobili prvo damo. Foto: qpolitical.com

Negativna kampanja in blatenje po medijih nista zalegla

Kljub vsej prtljagi, ki so mu jo dnevno nalagali na hrbet, je torej iz volilne bitke uspel priti kot zmagovalec, kot nekdo, ki je vreden Bele hiše in krmiljenja politike ZDA v naslednjem mandatu. Če je taka volja ljudstva ZDA, je edino demokratično, da se ta volja spoštuje in Trumpovi ekipi dopusti, da s svojim delom in rezultati dokaže, da je v resnici vredna zaupanja. Rezultati so namreč v svetu politike in gospodarstva edino, kar bi moralo šteti. Da je klevetanja in metanja polen pod noge veliko, še preden se začne z delom, pa na žalost dobro vemo tudi sami iz lastnega okolja. Naj bodo torej rezultati merilo uspešnosti tako v ZDA, kot tudi doma, klevetanja in podtikanja pa prepustimo drugim. *

danijelDanijel Štukelj

*Kolumne na spletnem mediju ekoper.si izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.