DomovNaši krajiOS MOK soglasno proti uveljavitvi zakona o drugem tiru

OS MOK soglasno proti uveljavitvi zakona o drugem tiru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski občinski svetniki so na današnji izredni seji soglasno sprejeli deklaracijo, v kateri izražajo nasprotovanje uveljavitvi zakona o drugem tiru in podpirajo zahtevo za razpis referenduma o omenjenem zakonu. Župan Boris Popovič je znova izpostavil škodljivost vladnega načrta za realizacijo projekta. Svetniki iz vrst SMC so sejo obstruirali.

Koprski občinski svet odločno nasprotuje uveljavitvi zakona o drugem tiru in podpira zahtevo za sklic referenduma, ob tem pa občane poziva, da na referendumu glasujejo proti. Občinski svet hkrati poziva tudi župane obalno-kraške regije, da podprejo zahtevo za razpis referenduma. S sprejetjem deklaracije koprska občina izraža tudi nasprotovanje projektu drugega tira, kot ga določa novo sprejeti zakon.

Koprski občinski svet odločno nasprotuje uveljavitvi zakona o drugem tiru in podpira zahtevo za sklic referenduma, ob tem pa občane poziva, da na referendumu glasujejo proti. Foto: Vojko Rotar

V koprskem SMC-ju slepo sledijo navodilom “ljubljanskega vrha”

SMC-jevi svetniki so predlagali umik edine točke dnevnega reda današnje izredne seje, kar ni niti malo presenetljivo, saj v lokalnem odboru slepo sledijo navodilom “ljubljanskega vrha” in kot zvesti vojaki podpirajo zakon o drugem tiru.

poslanec Ferluga in ostali člani koprskega SMC-ja kot zvesti vojaki sledijo navodilom šefov iz Ljubljane

Boris Popovič: “Drugi tir uzakonja koruptivna tveganja!”

Na očitke svetnikov iz SMC-ja, da je bila današnja seja sklicana v naglici, je koprski župan odgovoril, da je bil tudi zakon, ki bo imel po njegovem mnenju zelo škodljive posledice tudi za občino, sprejet v naglici. “Zakon je prišel od danes na jutri in narejen je bil tako, da smo imeli pet dni časa za dajanje pripomb,” je spomnil.

Drugi tir je nujen, vendar po besedah župana Borisa Popoviča ne le da omogoča koruptivna tveganja, ampak jih celo uzakonja. Župan je kritičen do zakona iz več razlogov. “Mislimo, da kot prvo to podjetje 2TDK ni potrebno. Kot drugo ni potrebno, da je to podjetje v polovični lasti Slovenije in polovični lasti Madžarske,” je navedel nekatere pomisleke.

Prav tako koprski župan ne vidi potrebe v dodatnih obdavčitvah Luke Koper in drugih ad hoc dajatvah: “Luka bo morala plačevati letno vsaj 10 do 19 milijonov evrov, vsako leto za 45 let, to pomeni vsaj 450 do 850 milijonov evrov. To pomeni, da bo Luka Koper vsaj pet milijonov evrov, če ne še več, letno plačevala v žep Madžarski.”

Prav tako je po njegovem mnenju sporno, da se načrtuje izgradnja samo enega dodatnega tira, saj ta že ob dokončanju projekta ne bo več zadostoval povečanemu pretovoru. Sam se zato zavzema za dvotirno progo in obenem za zaprtje obstoječega tira, ki je problematičen zlasti z vidika požarne varnosti.

Župan je ponovil, da je projekt mogoče izpeljati bistveno ceneje, za do 500 milijonov evrov, medtem ko bi nas v skladu z zakonom, ki ga je sprejel DZ, projekt že v izhodišču stal 3,5 do 4 milijarde evrov.

Boris Popovič: “Cerarja so zavedli Metod Dragonja in strici iz ozadja”

Kot je napovedal župan Boris Popovič, se bo popoldne srečal s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. “Jaz sem optimist, jaz ne rušim vlade,” je poudaril in dodal, da so Cerarja zavedli Metod Dragonja in “strici iz ozadja”. “Ta projekt mu je bil nastavljen, jaz sem o tem prepričan, zato bom danes to še enkrat povedal tudi njemu osebno,” je še dodal.

“Danes bom govoril s predsednikom vlade in če bo on vztrajal pri tem projektu oz. zakonu, potem je treba to vlado čim prej zrušiti,” je koprski župan odgovoril na vprašanje o posrednem rušenju vlade prek referenduma. “Če se premier ne bo umaknil, to pomeni, da podpira Metoda Dragonjo in to pomeni, da Metod Dragonja vodi to vlado, je še povedal župan.

OS MOK: 27/27 proti uveljavitvi zakona in podpora referendumu

Koprski občinski svetniki so danes soglasno sprejeli deklaracijo, v kateri izražajo nasprotovanje uveljavitvi zakona o drugem tiru in podpirajo zahtevo za razpis referenduma o omenjenem zakonu.

Aleš Bržan, samostojni svetnik. Foto: Vojko Rotar

Sklep sem se odločil podpreti. Vsi svetniki smo se namreč znašli v dilemi, ali podpreti projekt, ki je slabo nastavljen, ali pa ga zaustaviti z upanjem, da ga to ne bo zaustavilo za nedoločen čas. Mislim, da smo vsi sprejeli odgovornost, da je bolje zaustaviti neko slabo zgodbo in da so še vedno možnosti, da se zapelje na pravo pot. Kot predstojnik občanov sem imel pomisleke. Občani MOK bi imeli največ koristi od tega, da bi se drugi tir vzpostavil čim prej, pa vendar ocenjujemo, da bi bila škoda veliko večja od pričakovane koristi, nam je po seji zaupal Aleš Bržan, samostojni svetnik.

Maja Tašner Vatovec, občinska svetnica iz Združene levice je dejala, da je “referendum osnovni demokratični inštitut, ki ga ne moremo omejevati. Zato tudi ta referendum prihaja kot dobrodošel pritisk na vlado, da umakne zakon, ki je slab”. “V Združeni levici bomo parlamentu predlagali spremembe tega zakona. Predvsem da se izloči tuj kapital in da se poveča demokratični nadzor nad tem projektom, saj so spremembe v tej fazi nujne,” je še poudarila.

OS MOK: 27/27 proti uveljavitvi zakona in podpora referendumu Foto: ekoper.si

Olga Franca, svetnica Slovenske ljudske stranke, ne verjame v projekt drugi tir kot si ga je zamislila vlada: “Glasovala sem za, ker je to mnenje Slovenske ljudske stranke. Projekt je nedorečen, finančno netransparenten, nadzor nejasen. To progo lahko gradimo z domačim kapitalom, z domačimi zaposlenimi in tako lahko dosežemo tudi pozitivne učinke. Vsekakor potrebujemo dvotirno progo, obstoječo je potrebno ukiniti in tako razbremeniti okolje. Naj omenim še problem vodonosnikov našega kraškega ozemlja in seveda tudi Osapsko dolino, ki je čudovito naravno okolje in ki bi bila s tem zelo prizadeta.”

Mojca Hilj Trivič. Foto: Vojko Rotar

“V SDS smo že pred časom predlagali projekt dveh tirov. Kalkulacija projekta, kot si ga je ta vlada zamislila, je popolnoma neracionalna in nesprejemljiva. Z veliko večino povedanega na današnji seji se strinjamo. Izkušnje iz tujine in stroke pravijo, da se da projekt takega drugega tira, kot je naš, zgraditi za bistveno manj denarja. Če vzamemo podatke, ki jih imamo iz tujine, je ta projekt v taki obliki, kot si ga je zastavila današnja vlada, za trikrat preplačan. Referendum podpiramo, ker je prav, da se ljudje, ki tudi plačujejo dejansko take projekte, opredelijo, ali se z njim strinjajo ali ne, zato bomo zbiranje podpisov podprli,” je svojo odločitev argumentirala Mojca Hilj Trivič, svetnica stranke SDS.

Kljub temu da smo na občinskih sejah vajeni, da je svetnica Polka Bošković iz stranke Polka Bošković na tvoji strani vedno a priori proti vsemu, je danes s svojim glasom jasno potrdila, da tudi ona nasprotuje uveljavitvi zakona o drugem tiru in hkrati podprla zahtevo za razpis referenduma: “Deklaracijo sem podprla, saj se zavzemam za zakonitost in transparentnost. Menim, da je zakon o drugem tiru slab.” *