Bosta Trump in Castro našla skupni jezik?

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Medtem ko voditelji določenih držav o nadaljnjih odnosih s Trumpovo administracijo še vedno govorijo z nejevoljo in skepso, je kubanski predsednik Raul Castro izkazal pripravljenost na sodelovanje z Združenimi državami Amerike.

Ob vrhu Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav, ki trenutno poteka v Dominikanski republiki, se je Raul Castro dotaknil tudi nadaljnjih odnosov z Združenimi državami Amerike. Castro je izrazil pripravljenost za nadaljevanje spoštljivega dialoga z novim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Raul Castro je pripravljen na sodelovanje z Združenimi državami Amerike. Foto: Telepinar

Aktivnosti za normalizacijo zgodovinsko zapletenih odnosov  se bodo nadaljevale

Po Castrovih besedah bo Kuba tudi v prihodnosti aktivno sodelovala v nadaljevanju pogajanj o dvostranskih vprašanjih med Kubo in ZDA. Dialog med dvema državama pa naj bi potekal na podlagi načela enakosti ter vzajemnega spoštovanja suverenosti in neodvisnosti. S tem je nakazal, da se Kuba ne bo vnaprej odpovedala dialogu in možnosti novega obdobja v sicer burni zgodovini ameriško-kubanskih odnosov.

Odnosi med državama imajo burno preteklost. Foto: Baynews

Leta 2015 obnovitev diplomatskih stikov, leta 2016 ameriški predsednik ponovno na kubanskih tleh

Barack Obama je bil prvi ameriški predsednik, ki je po letu 1928 lani obiskal Kubo. Odnose med državama lahko primerjamo z razburkanim morjem. Vseskozi so bili namreč polni zapletov, ki so nemalokrat pripeljali na sam rob vojaškega spopada. Odnosov med Kubo in ZDA v preteklosti tako nikakor ne bi mogli opisati s Prešernovimi verzi “ne vrag, le sosed bo mejak”.

ZDA so Kubo namreč vedno smatrale za svoje dvorišče in redno posegale v notranje zadeve te sosednje države. V obdobju vladavine Fidela Castra oziroma po letu 1959 je prišlo tudi do popolne prekinitve diplomatskih stikov. Kubanska nacionalizacija ameriškega imetja, neuspela invazija v Prašičjem zalivu, raketna kriza, eksodus Kubancev na Florido, vohunske afere, embargo in še več drugih dogodkov je preteklosti krojilo odnose med državama. Baracku Obami je pred iztekom mandata z državniškim obiskom v Havani uspel korak naprej v zapletenih medsosedskih odnosih.

Trump bo v pogajanja gotovo vnesel nekaj hudomušnosti. Foto: NBC news

Trump se bo gotovo zavzemal za nadaljnjo otoplitev odnosov

Medtem je Obama že zapustil Belo hišo in vanjo se je vselil Donald Trump. Mnenja o tem, kakšni bodo odnosi med državama v predsedniškem mandatu Donalda Trumpa, pa ostajajo deljena.

Tvit, s katerim je Trump napovedal pestre ameriško-kubanske odnose.

Trump je denimo še pred zmago na predsedniških volitvah na socialnem omrežju zapisal, da bo prekinil normalizacijo odnosov s Kubo, če ta ne bo storila več za zaščito človekovih pravic in ekonomskih svoboščin. V pogajanja s Kubo bo prav gotovo vnesel tudi nekaj pikrih in hudomušnih izjav in objav na socialnih omrežjih, kot to počne tudi v odnosih z Evropo in Kitajsko. Ob njegovih očitnih pogajalskih sposobnostih pa se ni bati, da bi zapustil pogajalsko mizo in odnose s Kubo potisnil nazaj v leto 1959.

Novi ameriški predsednik je nenazadnje pred kratkim napovedal, da bodo pod njegovo taktirko ZDA zgradile nova zavezništva in kdo ve, morda bo prav prijateljstvo s sosednjo Kubo ena od pozitivnih zgodb nove ameriške administracije. *