Donald Trump kljub raznim obtožbam trdno v sedlu

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Po zadnjih ameriških volitvah je veliko prahu dvignilo in še dviguje tudi domnevno vmešavanje ruskih hekerjev, ki naj bi diskreditirali Hilary Clinton in s tem pripomogli k uspehu Donalda Trumpa.

Domnevno rusko vmešavanje v ameriške predsedniške volitve vzbuja dvome o korektnosti volitev in hkrati odpira vprašanja mednarodne politične špijonaže.

Vohunjenje je bilo in bo del mednarodne politike

Z obtožbami, ki z vseh strani bremenijo Rusijo, da je znatno pripomogla k zmagi Donalda Trumpa se zdi, da smo se vrnili neke minule čase, ko je bila vohunjenje sestavni del hladne vojne. Da vohunjenje sicer ni stvar preteklosti, je bolj ali manj jasno, s časom so se spreminjali le načini, s katerimi skušajo obveščevalci priti do želenih podatkov.

Po nekaterih podatkih naj bi v tem trenutku kar 120 svetovnih držav aktivno izvajalo operacije tajnega pridobivanja podatkov, s katerimi skušajo pridobiti vojaške, politične in ekonomske informacije. Poleg razvoja sodobne tehnologije je k razvoju vohunjenja pripomogla tudi globalizacija. Ta namreč omogoča prikritim opazovalcem mnogo lažje gibanje na mednarodni ravni. V preteklosti, ko so bile meje med zahodom in vzhodom praktično nepredušno zaprte, je bila zgodba namreč povsem drugačna.

Kibernetska vojna kot politično orodje.Foto: Thehacktoday

Občutljiva tematika zahteva veliko diplomatske spretnosti

Združene države Amerike so kot svetovna politična in gospodarska velesila vseskozi zelo aktivne na tem področju in posledično tudi same tarča tovrstnega delovanja. V primerih, ko gre za tako občutljivo temo kot so volitve in mednarodni odnosi, pa bi se od njih gotovo pričakovala večja previdnost in diplomatska spretnost, kot jo v tem trenutku kaže del ameriške politike.

Donald Trump umirja žogico

Donald Trump se namreč vzporedno s svojo zunanjo politiko ukvarja tudi z obtožbami, ki mečejo sence dvoma na njegovo zmago na ameriških predsedniških volitvah. Trump vso zadevo spremlja dokaj stoično in se na obtožbe ne odziva brezglavo in panično. Prepričan je namreč, da bi v primeru ruskega vdora in kibernetskega napada na predsedniške volitve pristojne službe prav gotovo reagirale, preden so bili glasovi dokončno prešteti in je bil razglašen zmagovalec volitev. Obtožbe so se namreč prikladno pojavile šele po tem, ko je bilo že jasno, da je Trump veliki zmagovalec.

Donald Trump s tvitom zavrača obtožbe. Foto: Subjectpolitics

Obtožbe zavrnil tudi ruski državni vrh

Pred časom se je na domneve odzval tudi Vladimir Putin:“Ljudje, ki so naročili lažne informacije, nimajo nobenih moralnih zadržkov. Dejstvo je, da so takšne metode proti novoizvoljenemu predsedniku ZDA unikatne. Kaj takega se še ni zgodilo. To kaže na degradacijo politične elite na Zahodu, je povedal ruski predsednik in dodal, da odhajajoča ameriška administracija z izjavami glede Trumpa le škoduje ameriškim interesom, eden glavnih ciljev administracije pa je, da “spodkoplje legitimnost novoizvoljenega ameriškega predsednika”.

Bosta Trump in Putin uspela izboljšati rusko-ameriške odnose? Foto: nybooks

Predsedovanje Donalda Trumpa je in očitno še bo, kljub temu da je bil legitimno izvoljen, vseskozi tarča takšnih in drugačnih spletk. Ob nenaklonjenosti klasičnih medijev se bo njegova administracija morala vseskozi zagovarjati tudi pred hudimi obtožbami o neprimernih povezavah s tujimi svetovnimi voditelji. Sam pod pritiski ne popušča in je še naprej odločen, da bo uspel z načrti, ki jih ima za Združene države Amerike. *