Irena Sirotič Dobrila: “Šele ko je župan postal Boris Popovič, so se začele stvari na področju brezdomstva premikati”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Odkar Mestni občini Koper županuje Boris Popovič, je občina doživela popoln preporod. Opozicija tako nima zgodb, s katerimi bi si lahko nabirala politične točke. Kljub temu pa jim je treba priznati, da so ustvarjalni.

Za nabiranje političnih točk sta občinski svetnici Olga Franca in Polka Bošković poskušali izrabiti peščico brezdomcev, ki naj bi bili dokaz, da občina ne skrbi za socialno najšibkejše.

Zgodba o neurejenem področju brezdomstva v koprski občini ni resnična, to je jasno kot beli dan. Tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je med svojim včerajšnjim obiskom brezdomcev spoznala, da je zanje v Kopru odlično poskrbljeno.

Varuhinja je poudarila, da je Mestna občina Koper resnično primer dobre prakse reševanja problematike brezdomstva.

Varuhinja ČP: “Koprska občina je primer dobre prakse reševanja problematike brezdomstva!” (FOTO in VIDEO)

Od toplega obroka do zavetišča

Preden je županski stol zasedel Boris Popovič, so po besedah Irene Sirotič Dobrila, predsednice koprskega območnega združenja Rdečega križa, brezdomci v Kopru imeli na voljo topel obrok, po katerega so prihajali na Rdeči križ Koper, delili so jim »lunch pakete« in jim nudili možnost za osebno higieno.

»Pogovorov z njimi, reševanja njihovih stisk, individualne obravnave in načrtov za reševanje njihove stiske takrat ni bilo. Žalostno je predvsem to, da so nekateri pod mostom žal tudi umrli,« je za eKoper povedala Irena Sirotič Dobrila.

Irena Sirotič Dobrila je izpostavila, da so se zadeve na področju brezdomstva začele premikati v pozitivno smer, ko je župan postal Boris Popovič. Foto: ekoper.si
Predsednica OZ Rdečega križa Koper je izpostavila tudi dejstvo, da so se začele stvari na področju brezdomstva premikati v pozitivno smer šele, ko je župan postal Boris Popovič.  Že ob prvem srečanju ji je sam predlagal, da naj strokovna služba Rdečega križa poišče prostor, kjer bi lahko postavili bivalnike za brezdomne.

»Naš prvi cilj je bil, da imajo brezdomci pozimi možnost biti na toplem. Zavetišče je na začetku delovalo tako, da je bila brezdomcem na voljo nočitev, zjutraj pa so zavetišče zapustili. Po oceni strokovnih služb, tudi Centra za socialno delo, je bilo v tistem času v Mestni občini Koper 8 brezdomnih oseb, za katere smo takrat uredili osem ležišč,« nam je o začetkih zavetišča pripovedovala predsednica OZ RK Koper.

Od dnevnega centra do vzpostavitve nastanitvene stanovanjske podpore

Spomnimo, da se je s pomočjo Mestne občine Koper v letu 2014 zgradil tudi dnevni center, kjer lahko uporabniki bivajo in kjer se izvajajo številne aktivnosti, kar je gotovo velika pridobitev.

Zavetišče se danes ponaša s številnimi programi, v katere se vključujejo brezdomni in socialno šibki, tem ljudem nudi tudi prostor za druženje in medsebojno podporo. S pomočjo zavetišča lahko brezdomci napredujejo do te mere, da se osamosvojijo. Na poti do osamosvojitve jim po novem pomaga tudi nadgradnja programa z vzpostavitvijo nastanitvene stanovanjske podpore za brezdomne, ki jo je med drugim podprl tudi župan koprske občine Boris Popovič.

»Znova poudarjam, da je bila iniciativa, da se zavetišče vzpostavi, podana prav s strani Borisa Popoviča. Čutil je potrebo, da se za te ljudi poskrbi in je ta program ves čas podpiral z različnimi aktivnostmi. Zato je danes zavetišče prijazno za uporabnike in tudi lično, program pa se nadgrajuje. Da je letos koprski župan podprl tudi financiranje stroškov stanovanjske enote, v katero smo namestili štiri uporabnike, je zgovoren dokaz, da župan Boris Popovič aktivno pomaga in podpira zavetišče. Uporabniki, s katerimi izvajamo ta program, so mu za to tudi zelo hvaležni. Brez Mestne občine Koper in župana Borisa Popoviča vse to ne bi bilo mogoče, saj so bile v sam objekt vložene velike investicije,« je še dodala Irena Sirotič Dobrila.

Spomnila je tudi na županov predlog, da bi brezdomci varčevali in imeli možnost biti v zavetišču 24 ur na dan. Predlog občinske službe s pomočjo Rdečega križa že preučujejo.

FOTO IN VIDEO: Mestna občina Koper z rešitvami za brezdomce

*