Italijanska jadrnica zmagala na rekordni 50. Barcolani, Way of life tretja

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Italijanska jadrnica Spirit of Portopiccolo je zmagala na 50. izvedbi regate Barcolana v Tržaškem zalivu, na kateri je bilo 2688 posadk, kar je nov svetovni rekord za tovrstne dogodke. Druga je bila posadka Tempus Fugit z Mitjo Kosmino.

Spirit of Portopiccolo je s časom 57 minut in štiri sekunde ubranil lansko zmago na tradicionalni barkovljanki. Za njo je v cilj s časom 58 minut in 14 sekund prispela Tempus Fugit, tretja pa je bila jadrnica Way of Life, nekdanja Maxi Jena, Gašperja Vinčeca, na krovu katere je bil tudi koprski župan Boris Popovič. Za pot je potrebovala eno uro, pet minut in 27 sekund.

 

Že pol ure pred začetkom regate so se lahko organizatorji pohvalili s številko 2688 posadk, s čimer so izboljšali lansko rekordno udeležbo, ko je bilo na več kot tri kilometre dolgi startni črti 2101 jadrnica.

Slovenija je doslej vpisala pet samostojnih zmag; leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka z Mitjo Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last, leta 2009 je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

Rekord s časom 56 minut in 13 sekund je še vedno v lasti Esimit Europe 2, edine jadrnice v zgodovini, ki je med letoma 2010 in 2014 na barkovljanki zabeležila pet zaporednih zmag. Rekord je osvojila leta 2010, na takratnem regatnem polju v dolžini 16,8 navtične milje. Povprečna hitrost vetra je bila 15 vozlov.

Leto pozneje so sicer spremenili regatno polje, na katerem regata poteka vse do danes.

Foto: TPI
Barkovljanka v zadnjem obdobju pritegne vsako leto okrog 2000 jadrnic in je zelo prerasla začetne okvire. Na prvi izvedbi leta 1969 je sodelovalo 51 jadrnic.

Regata nima zgolj tekmovalnega pomena in je tudi izvrstna priložnost za sklepanje poslov na okrog 50.000 m2 razstavnih površin, ko se v Trstu in okolici predstavi prek 1500 razstavljavcev, za obiskovalce pa vsako leto pripravijo tudi veliko spremljevalnih dogodkov in stojnice.

Po navedbah organizatorjev regato s kopnega spremlja četrt milijona ljudi, desetina tega pa jih aktivno sodeluje med regato na morju.