SREČANJE: Xi in Trump v začetku aprila na Floridi

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Kitajski predsednik Xi Jinping se bo 6. in 7. aprila na Floridi srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, je danes sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang. Srečanje bo potekalo v Trumpovem letovišču Mar-a-Lago.

Po poročanju ameriških medijev bo kitajski predsednik bival v letovišču Eau Palm Beach Resort and Spa v Manalapanu, navajajo tuje tiskovne agencije.

Foto: NBC news

Slab prvi vtis je popravil spravljiv telefonski pogovor med Trumpom in Xi

Še pred nekaj meseci je bilo srečanje med Trumpom in Xijem le malo verjetno. Odnosi med velikima silama so namreč precej zaostrili, odkar se je v Belo hišo vselil Trump.

Novi ameriški predsednik je oblasti v Pekingu razjezil, ker je pod vprašaj postavil spoštovanje politike “ene Kitajske”, ki je temelj odnosov med državama. Kitajski je zagrozil tudi s trgovinsko vojno. Slab prvi vtis je popravil spravljiv telefonski pogovor med Trumpom in Xi sredi februarja, med katerim je ameriški predsednik potrdil ameriško zavezo politiki “ene Kitajske”.

Xi bo na Florido na Trumpovo povabilo pripotoval z uradnega obiska na Finskem, kjer bo od 4. do 6. aprila, je še povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.