DomovArhiv15 let skupine Vruja

15 let skupine Vruja

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Šestčlanska skupina zavednih Istrijanov ustanovljena leta 2001, letos praznuje že 15. obletnico delovanja. Kot že samo ime pove, Vruja namreč pomeni izvir, svoje pesmi črpajo iz bogatega studenca kulturne dediščine Istre in glasbeno izročilo prenašajo v slovenski in tudi širši prostor.

Glasbeniki skupine Vruja igrajo na stara ljudska glasbila s tega območja, vse to pa zaokrožijo s tipičnim dvoglasnim petjem, značilnim za istrsko glasbo, ki je po njihovem mnenju za nekatere preveč moderno, za druge pa premalo sodobno. Raje igrajo v bolj intimnih ambientih, kjer ne potrebujejo ozvočenja, saj so pesmi  tako predstavljene bolj izpovedno.

Koncert so napovedali z novo skladbo na svojem repertoarju, ki je nastala med prvo svetovno vojno, Da la stazion de Buie in govori o fantu, ki je umrl med vojno v Galiciji. Skladbo so posneli na železniški postaji v Prešnici, kar daje občutek slovesa, o čemer pesem tudi govori.

Ob obletnicah skupina pripravlja koncert, ki bo jutri, ob 20. uri, v dvorani Sv. Franšička Asiškega, v Kopru. Cena vstopnice v predprodaji je 10 evrov. Kupite jih lahko v Turistično-informativnem centru v Kopru ali na dan dogodka pri vhodu na prizorišče.