DomovArhiv20 let genocida v Srebrenici

20 let genocida v Srebrenici

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je Mašović na Fakulteti za humanistične spregovoril o iskanju posmrtnih ostankov žrtev in o pomenu tega iskanja, o identifikaciji žrtev in njihovih pokopih ter o soočanju s smrtjo, ga je na sedežu Mestne občine Koper sprejel njen podžupan Peter Bolčič.

DSC_0039

Ob tej priložnosti so gostje podžupanu podarili “Cvet Srebrenice“, ki je simbol Srebrenice in poboja iz leta 1995. Z enajstimi belimi venčnimi listi in krogom v sredini v zeleni barvi kot barvi življenja in upanja predstavlja 8.372 nedolžnih življenj. Je ročno delo članic društva Gračaničko keranje, ki združuje predvsem ženske, ki so preživele vojne grozote v Bosni in Hercegovini.
Genocid v Srebrenici se je zgodil 11. julija 1995, tu pa je bilo ubitih 8.372 bošnjaških mož in dečkov, ki so jih srbski vojaki ločili od družin, postrelili in zakopali v množična grobišča – trupla pa kasneje medsebojno premeščali. Več kot dva tisoč žrtev še vedno iščejo, da bi jih dostojno pokopali in njihovim družinam prinesli mir. Evropski parlament je z resolucijo iz leta 2009 razglasil 11. julij za dan spomina na srebreniški genocid.