DomovArhivItalijanski svet glasbe ujet v Kopru

Italijanski svet glasbe ujet v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Projekt Eurochoir je nastal leta 1982 na pobudo Evropske zborovske zveze EUROPA CANTAT. Namen projekta je združiti mlade talentirane zborovske pevce iz vseh evropskih držav v kvalitetni pevski sestav in jim ponuditi enkratno zborovsko izkušnjo. Po prvi izvedbi, ki je potekala v avstrijskem Innsbrucku, so organizatorji sklenili, da se bo projekt letno ponavljal, vsakič v drugi državi in v organizaciji tamkajšnih zborovskih zvez. Eurochoir 2016 bo letos zaživel kot prva stopnja triletnega projekta v soorganizaciji italijanske, nizozemske in finske zborovske zveze. Sedež letošnje izvedbe Eurochoira je San Vito al Tagliamento, sedež italijanske zborovske zveze Feniarco, ki bo gostil 50 mladih pevcev iz 16 evropskih držav. Izbire pevcev ne določa avdicija, temveč vidna individualna zborovska izkušnja, hkrati s skrbjo za enakomerno predstavništvo pevcev iz različnih držav in območij. Po enotedenskih skupnih vajah se zbor z naštudiranim repertoarjem predstavlja na različnih koncertih. Poleg umetniškega in formativnega pomena ima projekt tudi močno socialno in kulturno konotacijo: vsak pevec se namreč predstavlja kot kulturni ambasador svoje države.

eccLetošnji umetniški vodji sta dirigent Mikko Sidoroff, mlad in obetaven zborovski dirigent na Finskem in zborovodja prestižnih finskih sestavov ter italijanski dirigent Lorenzo Donati iz Arezza, bivši vodja Italijanskega nacionalnega mladinskega zbora in letošnji zmagovalec Velike nagrade Evrope. Vezna nit letošnjega programa je motiv vode in se razvija v dve smeri: V prvem delu bo zbor predstavil pretežno skandinavske skladatelje iz 20. in 21. stoletja, v drugem delu pa skladbe iz različnih zgodovinskih obdobij italijanske in mediteranske zborovske tradicije z občasnim ekskurzom v čezoceanski repertoar.

Mikko Sidoroff (1985) je vsestranski glasbenik iz Helsinkov. Vodi več zborovskih sestavov: Turku University Choir, Wiipurilaisen Osakunnan Laulajat Choir in Krysostomos chamber Choir, ki ga je sam ustanovil leta 2003. Je skladatelj, občasno pa sodeluje kot profesor zborovskega dirigiranja in kot pevec Finske pravoslavne cerkve. Leta 2011 je dokončal študij zborovskega in orkestrskega dirigiranja ter kompozicije na Akademiji Sibelius. Študiral je z najpomembnejšimi glasbeniki na zborovskem področju kot sta Matti Hyokki in Jani Siven. Sidorff je poučeval zborovsko dirigiranje na Univerzi vzhodne Finske, na Univerzi za Uporabne znanosti v kraju Tempere in na poletnih tečajih inštituta Valamo. Njegove skladbe izdaja finska zveza amaterskih glasbenikov Sulasol. Mikko Sidoroff je tudi certifikiran inštruktor yoge.

sidorf

Lorenzo Donati (1972) je dirigent, skladatelj in violinist, ki živi in deluje v Arezzu. Izobraževal se je s priznanimi dirigenti in pedagogi: R. Mirigliano, R. Pezzati, C. Togni, E. Morricone, P. Dusapin, R. Alessandrini, R. Clemencic, O. Donatone, R. Gabbiani, D. Fasolis, G. Graden, C. Hogset, P. Neumann. Tri leta je vodil italijanski mladinski zbor (Coro Giovanile Italiano) s katerim je zmagal na mednarodnem zborovskem tekmovanju v francoskem Toursu leta 2014. Trenutno vodi zbor Vox cordis iz Arezza in Hesperimenta vocal Ensemble, s katerima je dosegel odlične rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Vodi tudi  komorni zbor UT, s katerim je letos zmagal prestižni evropski Grand Prix v Varni. Njegove skladbe, ki so jih izdale založbe Pizzicato, Carus in Feniarco, izvajajo zbori po celem svetu. Redno sprejema naročila za skladbe s strani pomembnih glasbenih ustanov. Donati sodeluje z različnimi državnimi in mednarodnimi ustanovami, vodi mojstrske tečaje v Italiji in tujini ter se kot žirant redno udeležuje prestižnih evropskih zborovskih tekmovanj. Je docent zborovskega dirigiranja na Konservatoriju F. Bonporti v Trentu.