DomovArhiv70 let Gimnazije Koper

70 let Gimnazije Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Dvorano sv. Frančiška, ki je včeraj, 20. oktobra, gostila slovesnost ob 70. obletnici Gimnazije Koper, so obiskovalci napolnili do zadnjega sedeža. Poleg sedanjih in nekdanjih dijakov, profesorskega zbora in drugih gostov, se je slovesnosti udeležilo tudi veliko upokojenih profesorjev in nekdanjih ravnateljev.

Ravnatelj Bruno Petrič je v svojem govoru nanizal zgodovino in opisal delovanje gimnazije ter se posebej zahvalil Mestni občini Koper in županu Borisu Popoviču za odlično sodelovanje ter pomoč pri uresničevanju številnih projektov.

V imenu koprske občine je prisotne pozdravil podžupan Peter Bolčič, ki je izrazil zadovoljstvo, da je slovesnost v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega, ki je tesno povezana prav z Gimnazijo Koper. »Ne le, da se številne generacije še spomnijo odmeva košarkarskih žog, skritih pogledov proti sošolkam, ki so se na drugem koncu spopadale z osnovami gimnastike in dvovišinske bradlje, profesorjev Furlaniča, Bradaškje, Peričiča ter dijakov in zdaj profesorjev Poklarja in Parovela, ampak je prenova dvorane še tesneje povezana z Gimnazijo kot se zdi.« Prvo pobudo za prenovo in valorizacijo nekdanje cerkve je namreč dal prav nekdanji ravnatelj Anton Skok, ki se je zavedal, kot je rekel podžupan, »da tak biser, ki je vse od leta 1990 propadal, zasluži ponovno vrednotenje.« Bolčič je poudaril, da navkljub temu, da je ustanoviteljica Gimnazije država, ki v celoti financira program in delovanje, lokalna skupnost nikakor ne stoji nemo ob strani. »Po svojih močeh in v okviru zakonskih zmožnosti prispevamo sredstva za mednarodna sodelovanja, za sofinanciranje programov za mladino in ne nazadnje tudi za raziskovalne naloge. Vsako leto pa se oddolžimo tudi s sprejemom za zlate maturante. Gimnazija Koper pa okolju to recipročno vrača, popotnica je namreč neprecenljiva, kajti le razmišljujoči posamezniki in odločni posamezniki lahko spreminjajo ta svet,« je dejal.
Prisotne je nagovorila tudi direktorica Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Elvira Šušmelj.

Na slovesnosti so se predstavili dijaki Gimnazije Koper v različnih zasedbah. Pod vodstvom Ambroža Čopija je v uvodu zapel zbor Gimnazije Koper, kar ni naključje, saj je imela gimnazija kmalu po ustanovitvi svoj zbor. Flavtistke iz ansambla flavt, ki ga vodi Alenka Zupan in je z njimi tudi nastopila, so zaigrale stavke iz Kumarjeve Istrske suite. Občinstvu so dijaki uprizorili odlomek iz filma Obraz hinavščine, s katerim so lansko leto na tekmovanju »Slovenščina ima dolg jezik – književnost na filmu« osvojili zlato priznanje. Program so obogatile še plesalke z moderno glasbeno koreografijo, člani literarnega krožka ter ansambel trobil, ki je občinstvo z odlično izvedbo skladbe Yesterday Johna Lennona popeljal v 60. leta.

Po slovesnosti so se vsi skupaj zbrali v atriju gimnazije, kjer so v prijetnem vzdušju obujali spomine, številni pa so si privoščili ogled šole v spremstvu dijakov in profesorjev.