DomovArhivA smo malček užaljeni?

A smo malček užaljeni?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Da, to je zrela politika, ampak zrela za odhod. Ko sem konec tedna spremljal predstavnike vlade in parlamenta, me je šokirala arogantnost nastopov. To me je še bolj presunilo kot pričakovano prelaganje krivde na vse druge in vztrajanje, da so oni pač najboljši in da super vladajo.

Po taki blamaži in potem, ko je bil ta davek eden stebrov zaupnice Alenke Bratušek v parlamentu, je povsem jasno, da bi morala odstopiti vlada. No, v urejeni in zreli državi. Pa dajmo sprejeti dejstvo, da to nismo. Potem bi moral odstopiti vsaj finančni minister Uroš Čufer. A ne, tudi on vztraja, da ni šans za kaj takega.

Kakšna država smo torej? Takšna, v kateri je politični vrh užaljen, ko dobi klofuto zaradi šlamastike, ki jo je zakrivil. Takšna, v kateri se politični vrh odloči, da bo zaradi te klofute kaznoval ljudi in namesto da bi se končno lotil resnih reform, vztraja pri eni in edini dogmi: bomo pač zvišali davke.

Ok, kar zvišajte jih. Mi pa vam sporočamo, da nimamo več od kod plačati te vaše komedije. Sporočamo vam, da ste nas že oželi.

V res hudi konkurenci neumnih izjav pa še posebej izstopa reakcija sindikatov. Ti bi dvignili davek na dobiček. Kakšen vražji dobiček, če pa celotno gospodarstvo propada. Kdo še ima dobiček in kaj klobasate?

Tako se zgodi, ko državo vodijo tretjeligaški tehnokratski politiki. Ko državo vodijo ljudje, ki tega položaja niso dobili na volitvah, temveč v zakulisnem delovanju različnih organov in povezav.

Tako se zgodi, ko v neki državi enostavno ne razumemo demokracije. Le-ta temelji na volitvah, na katerih nekdo zmaga in s tem dobi nalogo vodenja države. In ker so pri nas drugi organi v navezi z mediji enostavno odločili, da dva zmagovalca zadnjih volitev nista primerna za vladanje, je rešitev lahko samo ena: nove volitve.

Mnogi takoj pripomnijo, ja kaj pa bodo prinesle nove volitve? Ja prinesle bodo novega zmagovalca! In to je bistveno. Da dobimo nekoga, ki bo vladal na podlagi zmage na volitvah in ne na podlagi samoupravnega dogovora tretjeligaških politikov, ki so izmed sebe izbrali tajnico, ki naj samo usklajuje njihovo druženje v tem mandatu.

Pred dnevi sem se pogovarjal s prijateljem, ki je izpostavil nekaj zanimivega. Dejal je, da je Alenka Bratušek kljub vsemu še vedno predsednica vlade in da mora torej nekaj le delati prav – vsaj za nekoga. Res je, nekomu ustreza takšna vlada. Komu?

Najbolj seveda ustreza manjšim koalicijskim partnerjem. Njim je super, saj imajo tajnico, ki jih usklajuje, namesto vodje, ki bi jih vodil z jasnim programom in prioritetami. Tajnica jim da mir, da počnejo, kar jim paše.

Ustreza tudi birokratski eliti. Zakaj? Ker lahko še naprej delajo nič. Ker lahko še naprej enostavno sedijo in rutinsko vegetirajo, ne da bi jih kdo silil v spremembe in od njih zahteval večjo učinkovitost.

In komu še? No, tu se ustavi. Trditve, da bi ta vlada ustrezala lobijem in omrežjem, namreč ne drži. Ne more ustrezati lobijem, saj ti temeljijo na poslovnem dogajanju. Ti temeljijo na obračanju denarja. In v Sloveniji se ne posluje. V Sloveniji se denar ne obrača.

Zato je Alenka Bratušek po godu samo tretjeligaškim politikom in birokratski eliti. In na položaju bo vse dokler ji bomo ljudje to pustili. In glede na značaj naše države bomo očitno tiho trpeli to izžemanje in to ekipo pustili na oblasti še kar nekaj časa. Zakaj smo tako neumni?