DomovArhivAvgustovsko prireditveno dogajanje v slovenski Istri

Avgustovsko prireditveno dogajanje v slovenski Istri

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Piran bo v znamenju Tartinija, Portorož pa se že ogreva za Portoroške noči in nastop Jana Plestenjaka. V Izoli bo obiskovalce ponovno očarala njihova največja prireditev, Ribiški praznik. Poletje v Ankaranu bodo popestrili številni koncerti, gledališke predstave in Srednjeveška tržnica. Koper poleg glasbenih prireditev ponuja tudi dogodke za ljubitelje aktivnosti in kulinarike.

V znamenju Tartinija in Portoroških noči

Letošnja novost v Piranu so vodeni ogledi mesta Piran Walking Tour, ki potekajo vsak dopoldan in večer. Lokalni licencirani vodnik vam bo v 90-minutah predstavil vse pomembne in skrite kotičke mesta. V ceno ogleda je vključena tudi degustacija lokalnih vin in hrane, tako da boste resnično doživeli lokalni utrip tega čudovitega dragulja na slovenski obali. Še posebej ugodno pa je za družine, saj je udeležba za otroke do 15. leta brezplačna.

Tartini festival

Avgust pa prinaša tudi pestro paleto prireditev. Poletni festival Piran med 1. in 16. avgustom bo ponudil 16 večerov glasbe, plesa in baleta. 2. avgusta, ob 120. obletnici odkritja spomenika Giuseppeja Tartinija, pa bomo prisluhnili Tartinijevim melodijam, kje drugje kot na Tartinijevem trgu. Zaigral bo eden najboljših italijanskih orkestrov I solisti Veneti pod vodstvom legendarnega Claudia Scimoneja. Brezplačen koncert bo tudi uvod v Tartini festival, ki se nato nadaljuje še s sedmimi koncerti med 20. avgustom in 5. septembrom. V Portorožu pa se 10. avgusta pričnejo Portoroške noči. Vrhunec dogajanja bo v soboto, 13. 8., ko bo na portoroški plaži nastopil Jan Plestenjak. Ob polnoči bo piko na i postavil veličasten ognjemet.

Zadišalo bo po morju in ribah

  1. avgusta bo v sklopu večerov Izola pod volti zaživel volt na Alietovi ulici z glasbo Enza Hrovatina. Na lokaciji letnega kina Arrigoni bo 14. avgusta s skupino Zoran Čalić band nastopil kitarist najbolj znanega hrvaškega R’n’R benda Majke. 18. avgusta bo na Manziolijevem trgu 10. obletnico delovanja obeležila skupina Jazzlessness. Dan po tem pa sledi največji izolski praznik – Ribiški praznik. O datumu prvega Ribiškega praznika ni arhivskega gradiva, po pričevanju še živečih Izolanov pa je prireditev stara že več kot 50 let. Podobna prireditev naj bi potekala že med obema vojnama, sicer v nekoliko okrnjeni obliki, na Manziolijevem trgu. Med morskimi jedmi nas bo letos Na Lonki in Velikem trgu spremljala glasba Primorskih fantov, Rudija Bučarja in Istrabenda XL ter zasedb Ne me jugat in Gustafi. Prizorišča bodo povezale številne stojnice s pestro ponudbo morskih in drugih dobrot ter izdelkov. Sobotno dopoldne bo tradicionalno športno z nepogrešljivim krstom mladih jadralcev in veslačev. Med 25. in 27. avgustom se v Hangar bar vrača tretja edicija Blues’n’Rock festa. V sklopu glasbenega festivala se bo ponovno odvil tudi Izola beer fest, ki so ga že lani pripravili v sodelovanju s hotelom Delfin in se bo glasbenemu festivalu priključil zadnji dan. Avgust se bo zaključil z MUSICO CREATIVO; na Lonki se bodo dopoldne predstavili udeleženci poletnega godbenega tabora, ob 19. uri pa bosta na Manziolijevem trgu zaigrala Pihalni orkester Izola in Pihalni orkester Tolentino (Italija).

????????????????????????????????????

Vabljeni na kulturno-glasbeni oddih v Ankaran

Poletje v Ankaranu 2016 se nadaljuje s pestrim programom. V Valdoltri se bodo zvrstili številni koncerti, med drugim bodo nastopili Pizza Connection, Tori Tango, Počeni škafi idr. Dogajanje bo popestrila tudi predstava z gongi (Gaja Klas), z Obalnimi rimami pa se bo tokrat predstavil Andrej Rozman Roza. Na Pevskem večeru se bo predstavil Pevski zbor Ankaran v sodelovanju z Društvom upokojencev Ankaran. Za najmlajše bodo prirejene številne gledališke predstave. Otroci si bodo lahko ogledali predstavo Pika nogavička, lutkovno predstavo Vitez Laszlo in lutkovni muzikal Otrok s sončnico. V okviru Otroških dnevov, od 24. do 26. avgusta, bodo postavljena interaktivna igrala iz recikliranih premetov, Kihot de Ocho, izvedeni bosta tudi otroški predstavi Stop! in Okoli sveta – zabava s Piko Nogavičko in Afričanom Rikijem Tikijem. Avgustovsko dogajanje v Valdoltri se bo zaključilo z gledališko predstavo Igralec, je igralec, je igralec.

koncert poletje v ankaranu_valdoltra_ foto_Miha Crnič

Na plaži Študent se bodo nadaljevali glasbeni dnevi in večeri za vse okuse. Mesec bo začel rap koncert, nastopili pa bodo Drill, Burke, Luknje v sistemu, Recycleman, Klemen Klemen. Sledili bodo zabave z Dj-ji in različni koncerti, na katerih bodo obiskovalci lahko poslušali rock, funk, blues in reggae. 10. avgusta se bodo s projekcijami predstavili mladi avtorji kratkih filmov.

  1. avgusta bo prvič v letošnji sezoni živahno tudi na Sv. Jerneju, kjer bo obiskovalce zabaval DJ Matej. V nadaljevanju meseca pa bosta na tamkajšnji plaži glasbeno obarvana vsak petek in torek.

V ponedeljek, 15.  avgusta, bo v idiličnem okolju Adrie Ankaran pričarano srednjeveško vzdušje. Prirejena bo namreč že tradicionalna Srednjeveška tržnica. Na stojnicah se bodo predstavili številni obrtniki, obiskovalci pa se bodo lahko zabavali tudi ob nastopu igralske skupine Grofa Lambergerja in trikih čarodeja. Ogledali si bodo lahko, kako so nekoč izdelovali papir, zvečer pa bodo prisluhnili koncertu klasične glasbe.

Aktivni oddih na morju

Aktivno vzdušje v Kopru se nadaljuje. Vsako soboto in nedeljo do vključno 4. septembra ter dodatno na praznični ponedeljek, 15. avgusta, bo zabava za vse športne navdušence zagotovljena v parku vodnih športov Active Koper. Obiskovalci parka lahko izbirajo med pestro ponudbo tečajev, izletov in najemom najrazličnejših plovil. Na voljo je več kot 50 aktivnosti med katerimi so kajak, kanu, windsurf, stand up padling (SUP), pedalin, kite surf, jadranje, potapljanje, ribarjenje, vožnja s plovili in številne druge. Prijava na aktivnosti je mogoča na INFO TOČKI v parku in preko aplikacije na naslovu www.activekoper.si.

Koper s svojim zaledjem tudi v avgustu ponuja bogato glasbeno in kulturno dogajanje. Že prvi vikend bodo za zabavo poskrbeli v Dekanih, kjer bodo v okviru tradicionalne šagre Guoštovce 6. avgusta priredili šagro v maskah. Poletni karneval, ki ga bodo spremljale povorka, izbor najlepših mask, otroško rajanje in seveda dobra glasba, bo kot nalašč za vse, ki se radi našemijo več kot le enkrat v letu.

Obiskovalci bodo v avgustu izbirali tudi med različnimi kulturnimi in glasbenimi prireditvami. Vsak torek bo Martinčev trg gostil Poletne gledališke večere, v vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper se bodo obiskovalci družili ob sredah na JEFF festivalu, ob četrtkih pa bo Taverna prizorišče Poletnih koncertov v Kopru. Glasba bo odmevala tudi z različnih prizorišč Etno HistErid džem KonceRtrata. Koncerti bodo 8. avgusta v baru Circolo, 13. avgusta v atriju Pretorske palače in Univerze na Primorskem ter 29. avgusta v Taverni.

JEFF festival Koper - foto TOK

V drugi polovici avgusta se v staro mestno jedro Kopra vrača že tradicionalna Oživela ulica. Mestne ulice in trgi bodo ponudili bogat kulturni in glasbeni program. Osrednja tematike letošnje Oživele ulice je »Flower Power« in temelji na sodelovanju, miru in ljubezni. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili med različnimi kotički, od kulturnega do adrenalinskega, in doživeli živahen mestni utrip.

Poskrbljeno bo tudi za kulinarično razvajanje. Tipični okusi Slovenije in sveta se bodo združili na Odprti kuhni, ki avgustovsko druženje napoveduje za soboto, 27. avgusta. Taverna in Carpacciov trg bosta torej ponovno zadišala in poskrbela za druženje.