DomovArhivBratuškova predsednika DZ in predsednika republike obvestila o odstopu

Bratuškova predsednika DZ in predsednika republike obvestila o odstopu

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

O tem je sama premierka javnost obvestila kar prek družabnih omrežij Facebook in Twitter, kjer je zapisala, da »če res vsi mislijo, kar govorijo, gremo na volitve pred poletjem.” Ob tem pa dodala še: “Državljanke in državljani boste povedali, kdo naj vodi vlado, in to je edino prav.”

Kot poročajo mediji je Bratuškova v svoji odstopni izjavi predsednika DZ prosila, naj se Državni zbor z njenim odstopom seznani čim prej. Tako naj bi omogočili, da bi bile predčasne volitve še pred poletjem. DZ naj bi se sicer z odstopom Bratuškove seznanil na izredni seji ta teden, po oceni predsednika Janka Vebra v sredo ali četrtek.

Potem lahko bodisi predsednik republike bodisi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev predlagajo novega mandatarja, o katerem lahko DZ odloča v 48 urah oziroma najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. Če DZ v 30 dneh ne izvoli novega mandatarja oziroma če predlogov zanj ne bi bilo, predsednik republike razpusti DZ in razpiše predčasne volitve. Potem mora biti novi DZ izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

Sicer pa za zdaj še nihče ni napovedal, da bo predlagal novega mandatarja, a glede scenarija predčasnih volitev pred poletnimi počitnicami se mnenja pravnikov razlikujejo. Za volitve denimo 22. junija bi namreč morali skrajšati omenjeni 30-dnevni rok za razpustitev parlamenta, zato bi se več kot 80 poslancev moralo nedvoumno odreči predlaganju novega mandatarja.