DomovArhivDa bomo tudi po praznikih doma pravilno ravnali z odpadki

Da bomo tudi po praznikih doma pravilno ravnali z odpadki

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Da bi v novo leto vstopili kar se da pripravljeni na pravilno ravnanje z odpadki, ki se med prazniki še posebej nakopičijo, smo pripravili nekaj krajših napotkov o tem, kako se določene vrste »prazničnih« odpadkov pravilno ločijo.

Papir in karton

Ni vsa darilna embalaža enaka: samo, če je iz papirja oz. kartona jo lahko odvržete v rdeč zabojnik.

Naoljen, delikatesni papir, v katerega se običajno ovijejo meso, salame, siri, ali drugi prehranski artikli, je praviloma sestavljen iz več materialov, ki jih ni možno ločiti (npr. plastična folija in papir) zato sodi v preostanek embalaže (mešani odpadki, črni zabojnik).

Embalažo slastnega »panetona« ali »pandora« lahko ločite v vseh njenih delih. Celofan sodi v rumeni zabojnik, kjer se zbira embalaža, karton pa v namenski rdeči zabojnik.

Pazite tudi na račune, ki jih izdajajo trgovci, saj ne sodijo vsi v zabojnik za papir in karton. Nekateri so namreč izdelani iz  termičnega papirja, ki vsebuje posebne kemikalije in se zbira v črnih zabojnikih za preostanek odpadkov.

Pri kartonu od pice morate ločiti čisto stranico od umazane. Čisto stranico lahko zavržete med papir, medtem ko umazano v rjavi zabojnik za biološko razgradljive odpadke.

Steklo

Pri ločevanju stekla bodite pozorni na to, da se v gospodinjstvih ločeno zbira in odloži zgolj steklena embalaža, kot so na primer steklenice vode, vina, piva ali penine ter  stekleni kozarci za konzerve, marmelade, omake ter kozarci za vlaganje.

Nikakor v ta zabojnik ne sodijo novoletni balončki ali okraski, kristalni kozarci, vsi keramični in porcelanasti izdelki kot so na primer krožniki, skodelice, ki sodijo med preostanke odpadkov v črni zabojnik.

Biološki odpadki

Zlasti med prazniki, ko je hrane na mizi pogosto v izobilju, je najpomembnejše vodilo to, da hrana ne sme postati odpadek in naj se je ne zavrže nič po nepotrebnem. Ostanke hrane lahko na ustvarjalen in okusen način pripravimo tudi v naslednjem dnevu. V rjavi zabojnik odložimo zgolj minimalno količino biološko razgradljivih odpadkov, ki ostajajo pri kuhanju oz. pripravi hrane. Raziskave so namreč pokazale, da se med biološko razgradljivimi odpadki znajde vrsta še uporabnih in za zdravje neoporečnih izdelkov.

Plastika in drugi predmeti

Med prazniki bodite pozorni na ločevanje plastičnih odpadkov, kot so plastične steklenice, plastične vrečke, pločevinke ali plastični kozarci, ki sodijo v rumen zabojnik na ekološkem otoku. Igrače, žoge, očala, različna orodja in pripomočki, ko so razbiti in neuporabni, odnesemo v zbirna centra na Serminu ali Sv. Antonu.  Na zbirni center odnesemo tudi razne naprave, kable, svetila ali druge okraske, ko ti postanejo neuporabni ali se pokvarijo.

Novoletna jelka

Novoletno jelko pravilno recikliramo glede na vrsto. Posekano novoletno smrekico lahko odvržemo med biološko razgradljive odpadke, iz katerih nastane kakovosten kompost. Jelko s koreninami lahko do prihodnjega novega leta primerno negujemo v vazi oz. presadimo na vrt, kjer se lahko ohranijo še desetletja. Plastičnih novoletnih jelk, v kolikor so te obrabljene ali neuporabne, nikakor ne odvržemo v ali ob zabojnike na ekoloških otokih, temveč jih odpeljemo na zbirna centra Sermin oz. Sv. Anton.

Veselo ločevanje tudi v letu 2015!