DomovArhivDan slovenskih splošnih knjižnic v Kopru

Dan slovenskih splošnih knjižnic v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednja prireditev v organizaciji Sekcije za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, kulturnega ministrstva, Združenja splošnih knjižnic, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja in koprske občine se je v novi protokolarno-prireditveni dvorani na Martinčevem trgu v Kopru začela že v jutranjih urah, z glasbeno uverturo in pozdravnimi nagovori, med njimi tudi koprskega podžupana Petra Bolčiča, ki je poudaril pomembno vlogo koprske osrednje knjižnice na področju kulture in izobraževanja. Nekaj besed je zbranim namenil tudi direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, David Runco, ki je predstavil delovanje zavoda in prav tako poudaril pomen, ki ga ta ima za vso Obalo.

DSC_0811

Uradnemu delu je sledil pogovor z izbranimi gosti, slovenskim pisateljem in dramatikom ter politikom Tonetom Partljičem, pisateljem, scenaristom in igralcem Andrejem Rozmanom-Rozo, Markom Pavliho, pa tudi vodjo mariborske knjižnice Desanko Tavčar, dogajanje pa je popestrila še plesna pravljica »Knjižni molj«. Sledila je podelitev nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte splošnih knjižnic v letu 2014, ki je tokrat šla v roke Mestne knjižnice Ljubljana in Ljudske knjižnice Metlike. Obe sta namreč po mnenju komisije pripravili najboljša projekta.

DSC_0814

Knjižnica predstavila tudi nov projekt “Dobre knjige”

Sicer so na prireditvi tudi predstavili in javnosti v uporabo predali nov spletni portal dobreknjige.si, ki je začel nastajati leta 2012 v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper in Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica v partnerstvu z osrednjimi knjižnicami Obalno-kraškega in Goriškega območja. Vanj se, kot so zapisali v Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS), vključujejo še druge splošne knjižnice in skupaj oblikujejo portal s pregledom kakovostne literature. Želja projekta je bila vzpostaviti enoten spletni portal slovenskih splošnih knjižnic s celovitimi in neodvisnimi predstavitvami kakovostne literature, namenjene vsem, ki v poplavi literature iščejo nekaj res dobrega zase. Namenjen je tudi promociji branja, kakovostne literature in predstavljanja kvalitativnega potenciala knjižničnih zbirk, pa tudi utrjevanju strokovnega sodelovanja med slovenskimi splošnimi knjižnicami in sodelovanja uporabnikov pri oblikovanju knjižnične ponudbe.