DomovArhivDanes praznujemo vrnitev Primorske k matični domovini

Danes praznujemo vrnitev Primorske k matični domovini

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vrnitev Primorske k matični domovini praznujemo v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947. Pogodba je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2006, vendar to ni dela prost dan.
Ob današnjem državnem prazniku bo v uradu predsednika republike dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Predsednik republike Borut Pahor pa je praznični dan simbolno izbral tudi za posebno slovesnost, na kateri bo Primorskemu dnevniku ob 70-letnici delovanja izročil srebrni red za zasluge za prispevek k ohranjanju nacionalne pripadnosti Slovencev v Italiji, Društvu slovenskih izobražencev pa red za zasluge za skrbno in sistematično ustvarjanje prostora za dialog na študijskih dnevih Draga.

Letošnja osrednja slovesnost je bila minuli vikend v Tolminu. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Milan Brglez, ki je poudaril narodni boj Primorcev in opozoril, da je bila Primorska najpogosteje preizkušani del slovenskega nacionalnega ozemlja.

V Kopru bodo današnji praznik obeležili nocoj ob 20. uri v dvorani sv. Frančiška na prireditvi, ki jo prireja Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper.