DomovArhivEkskluzivno: Na pomoč gašenja požara gasilci iz vse Slovenije

Ekskluzivno: Na pomoč gašenja požara gasilci iz vse Slovenije

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Po zadnjih podatkih je čez dan ogenj gasilo 225 gasilcev in 77 vozil (34 gasilskih društev). Čez noč bo ogenj krotilo 16 gasilski društev. Iz zraka je pomagala tudi Slovenska vojska, in sicer z dvemi helikopterji. Nadzor iz zraka pa je opravljala Slovenska policija. Gašenju požara so na pomoč priskočili gasilci iz vse Slovenije, med drugim tudi Cerkniška in Vrhniška gasilska zveza. Poleg njih pomagajo pri gašejnu tudi gasilci iz Logatca in Šempetra pri Gorici.

gasilci

Poveljnik gasilske operative – namestnik poveljnika Koprske brigade, Denis Glavina, nam je zaupal, da gori približno 100 – 150 hektarjev površine. Delo gasilcev je oteženo, saj je območje težko dostopno. Dodatne težave povzroča tudi veter. Kljub temu, da ogenj še ni pod nadzorom, ljudje niso v življenski nevarnosti. Gasilci skrbijo za to, da ogenj ne bi dosegel vasi. Na ogledu je že bil tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šesta.

Ob sedmih zjutraj bosta glede na nastalo situacijo ponovno vzeletela oba helikopterja Slovenske vojske, na pomoč pa prihaja tudi italijansko letalo kanader.

Vodstvo Luke Koper se ni odzvalo v  primeru potrebe po drugem tiru, kar dokazuje ravno primer tega požara, ko železnica stoji in s tem onemogoča normalni proces pristaniških dejavnosti v Kopru. Ravno Luka Koper je namreč tista, ki bi morala biti za to najbolj zainteresirana, saj ima iz tega naslova največ škode. Še en dokaz več, da je drugi tir nujno potreben, saj se požari na tej relaciji kar vrstijo.

Govorili smo tudi s predsednikom krajevne skupnosti Črni Kal, Jankom Severjem, ki nam je povedal, da je to velika katastrofa za Kraški rob, saj je le – ta zaščiten s strani evropskega ekološkega omrežja Natura 2000. Zaradi obsežnega požara se spreminja tudi naravni habitat živali. Nekatere so na tem območju prav tako zaščitene. To je velik šok za naravo.