DomovArhivEvropski teden mobilnosti – potuj raznoliko!

Evropski teden mobilnosti – potuj raznoliko!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

»Izbiraj, spreminjaj, združuj,« je slogan letošnjega evropskega tedna mobilnosti. To najbolj odmevno kampanjo na področju trajnostne mobilnosti v svetu, katere cilj je med drugim spodbuda prebivalcem, naj namesto avtomobila uporabljajo alternativni prevoz, v Mestni občini Koper pripravljajo že trinajstič. Pester nabor aktivnosti med 16. in 22. septembrom so predstavili na današnji novinarski konferenci, sicer pa v občini, v katere strategijo so zapisali prebivalcem prijazno in privlačno mesto s sožitjem z naravo, aktivnosti izvajajo skozi vse leto.

Andreja Poklar, koordinatorka evropskega tedna mobilnosti v občini, je povedala, da je poudarek letošnjega tedna mobilnosti na zdravju in kolesarjenju, pri čemer so se povezali z več kot 30 društvi v občini, kot vsako leto pa bosta mestni in primestni avtobusni promet brezplačna.
Teden mobilnosti se bo uradno začel s Kolesarskim festivalom 15. in 16. septembra v koprski Taverni. Po besedah Bojana Žižka iz Kolesarske mreže Obala je festival namenjen promociji kolesarjenja, poleg sejma, popravljalnice in kolesarskega poligona so ob tem pripravili tudi številne predstavitve in gledališke predstave za najmlajše, filmske projekcije, stand up komedijo ter nastop BMX freestyle skupine. 15. septembra bo v Pretorski palači tudi mednarodni posvet o vlogi naprednih pristopov in tehnologij na področju kolesarjenja v strategijah pametnih mest.

Goran Sambt, predsednik kolesarskega društva Raketa, je izpostavil prireditev Zelena ulica, ki bo prav na dan brez avtomobila, 22. septembra. V ta namen bodo za promet zaprli Ulico 15. maja, na njej pa pripravili tržnico na prostem z ekološko pridelanimi izdelki, performansi, lokalno gostinsko ponudbo, s svojimi aktivnosti pa se bodo predstavila tudi lokalna društva. Že od 14. julija pa traja akcija 1km=1cent, v kateri sodelujoči v dobrodelni namen prispevajo s kolesom prevožene kilometre. Cilj je 100 tisoč kilometrov, doslej so jih nabrali že 90 tisoč. Akcija se bo končala 27. septembra, ko se bo zgodil tudi največji kolesarski dogodek na Obali, in sicer Obalni kolesarski maraton. Podroben seznam aktivnosti v evropskem tednu mobilnosti v Mestni občini Koper je dosegljiv na spletni strani www.etmkoper.si.