DomovArhivFranc Morgan prejel Zlato oljčno vejico

Franc Morgan prejel Zlato oljčno vejico

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Medtem, ko je pred leti na Zlati oljčni vejici sodelovalo tudi 120 oljkarjev iz vseh koncev in krajev, je bila letošnja bera, predvsem zaradi slabe letine, bistveno bolj skromna. Vzorcev je bilo le 33, od tega pet iz hrvaške Istre in dva iz sosednjih krajev v Italiji. Polovica vseh olj je bilo z znakom Zaščitena označba porekla (ZOP), le štiri pa so bila ekološke pridelave, so pa bili kljub manjšemu številu vzorcev ti bistveno bolj kakovostni. Kar 20 vzorcev je namreč prejelo visoko zlato priznanje za oceno kakovosti.

Med najboljše se je tudi letos vpisal Franc Morgan, katerega oljčno olje je prejelo šampionski naslov Zlata oljčna vejica, vicešampionska pa sta bila Marko Marancin s Šareda in Silvano Tanger iz Medulina. Franc Morgan je poleg tega prejel tudi šampionski naslov za sortno oljčno olje istrske belice, medtem ko je šlo priznanje za najbolj všečno oljčno olje po izboru novinarjev in gostincev v roke Janka Bočaja iz Trušk.

V petek so tako kot sleherno leto podelili tudi priznanja v osnovnošolskem tekmovanju Oljka, ali te poznam, kjer je bila med devetimi ekipami najboljša ekipa iz OŠ Marezige, v kateri so pod mentorstvom Damjana Pobege delovali Matic Turk, Eva Starc in Katarina Plahuta.