DomovArhivIraški minister na obisku v Kopru

Iraški minister na obisku v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Visoki gost iz Iraka je Slovenijo obiskal v prvi vrsti zaradi priznanja za poseben prispevek k napredku v razvoju provinc v Iraku, ki ga bo jutri prejel od Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), priložnost pa je izkoristil tudi za obisk Luke Koper. V prostorih koprskega pristanišča ga je sprejel predsednik uprave družbe Gašpar Gašpar Mišič, beseda pa je tekla o možnostih sodelovanja iraškega pristanišča Basra s koprskim in o povečanju blagovne menjave Iraka preko Luke Koper, ki predstavlja najkrajšo logistično pot med Bližnjim in Daljnim vzhodom ter trgi srednje in vzhodne Evrope.
Kot je ob tem za medije povedal Mišič je za koprsko pristanišče pomemben vsak kontejner in vse vrste blaga – Irak je velik uvoznik najrazličnejših dobrin, v Luki Koper pa priložnost za povečanje pretovora z Irakom vidijo tudi na področju projektnih tovorov. Glede na to, da veliko evropskih podjetij investira v infrastrukturo v Iraku, bi lahko koprsko pristanišče postalo izstopno pristanišče, hkrati pa logistični center za dostavo opreme v Irak.
Nekaj besed je ob obisku namenil tudi minister Torhan AlMufti, ki je pojasnil, da Irak izvaža predvsem nafto (ta predstavlja približno 80 odstotkov celotnega izvoza), uvaža pa najrazličnejše dobrine. »Slovenija in Irak imata nekaj skupnega in sicer kratko obalo. Naša meri le 58 km, rahlo več kot slovenska. Poleg tega Slovenija in Irak nimata nikakršnih konfliktov ali odprtih vprašanj, zato je priložnosti za sodelovanje veliko. Po tem, kar sem danes videl, je Koper eno pomembnejših pristanišč v Evropski uniji in predsedniku uprave Luke Koper sem predlagal, da začnemo nemudoma delati na sporazumu o sodelovanju, najverjetneje med pristaniščema Koper in Basra, ki bo odprl vrata za sodelovanje tudi na drugih področjih«, je v izjavi za medije še poudaril minister AlMufti.

DSC_0026
Visoki delegaciji se je ob prijetnem neformalnem klepetu pridružil tudi župan Mestne občine Ptuj Štefan Čelan, ki je s seboj pripeljal tudi Kurente – člane Društva kurent center iz Ptuja. Ti so s svojim plesom in rajanjem povsem navdušili gosta iz Iraka, težki zvonci pa so vsaj za nekaj časa povsem pregnali tudi zimo.

DSC_0021