DomovArhivIstrski karneval v Kopru navdušil tisoče obiskovalcev pustne povorke

Istrski karneval v Kopru navdušil tisoče obiskovalcev pustne povorke

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so Koper preplavile v vse mogoče barve odete maske in pustne šeme vseh starosti, tiste najbolj pogumne in domiselne pa so se na ogled postavile tudi v tradicionalni že osmi Istrski pustni povorki, ki je na svojo pot krenila od stadiona Bonifika po mestnih ulicah in promenadah vse do Ukmarjevega trga. Pestro pustno dogajanje je tudi tokrat pospremil bogat spremljevalni program, v okviru katerega so lahko najmlajši ustvarjali iz recikliranih materialov, nekoliko starejši pa se zavrteli v hitrih ritmih in spremstvu plesalcev Plesne šole Fiona.

In čeprav morda letošnja povorka ni privabila toliko sodelujočih kot minula leta, v njej je namreč sodelovalo 11 vozov, 4 skupine in 2 etnografski maski, je bilo zato toliko večje zanimanje obiskovalcev – kar deset tisoč jih je bilo, našemljenih oziroma ne, ki so več kot očitno uživali v predstavi in programu nadvse razigranih in razposajenih pustnih šem koprske povorke.

Tudi letos so jih najbolj prepričani vozovi, ki so svoje zamisli črpali iz aktualnih tematik, kot so begunska kriza, davčne blagajne, smučarski skoki in druge aktualne teme iz sveta politike, gospodarstva ali športa, odlične pa so seveda bile tudi vse prijavljene skupine. Te so, prav tako kot snovalci vozov, prikazale dobršno mero inovativnosti, domišljije in humorja, tako pri pripravi kostumov kot seveda pri samem programu. Pa vendarle, zmaga lahko samo najboljši. Med skupinami so bile po mnenju strokovne komisije najbolj prepričljive Prestrašene sove TD Hrvatini, ki so na simpatičen način prikazale begunsko problematiko in s tem povezano vprašanje žičnate ograje, medtem ko so bili med vozovi najbolj inovativni prav Mi smo za … TŠKD sv. Miklavž Gračišče. Za ali proti, to je bilo vprašanje za šeme iz Gračišča, ki so se v demokratični državi sami odločili, kako bodo živeli »ščep uradno ali na koruzi«. Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali člani pustnih vozov in skupin, so tudi tokrat ocenili drugače, med skupinami so za najboljšo razglasili V Valmarinu hudič babam brusi jezike KD Istrski grmič Škofije, medtem ko so v kategoriji vozov bili najbolj navdušeni nad Črnutskimi orli KTŠD »Pod steno« Črnotiče, ki so na svojem velikem in dodelanem vozu imeli celo pravega orla, slovenskega junaka smučarskih skokov Petra Prevca.

Razglasitvi rezultatov najboljših, ki so prejeli tudi posebne darilne bone podjetja Engrotuš d.o.o., je sledilo tudi rajanje s skupino Primorski fantje na ploščadi ob Upravi za pomorstvo, v večernih urah pa bodo lahko starejše maske, željne zabave, obiskale 14. Veliki pustni ples v piranskem Gledališču Tartini. Osrednja tema pustnega večera bodo znane osebnosti, ki se bodo lahko zabavale ob ritmih skupine Blue Angel Gang in dj Adriana Roj. Zvezdniško bo tudi v Discu Planet Tuš, ki bo tudi letos gostil Caprisovo pustovanje med zvezdami.

Vsi tisti, ki ste današnje pestro dogajanje v Kopru zamudili, lahko nadoknadite na jutrišnji tradicionalni Portoroški pustni povorki, ki bo svoj pohod po promenadi začela ob 13. uri na parkirišču Marine Portorož, od koder bo proti trgu Prekomorskih brigad krenilo 5 pustnih vozov in 6 pustnih skupin. Tam jih bodo zabavali skupina NiPanike in Krkuča kunekšon.