DomovArhivIstrski kolesarski maraton – ambiciozna ideja, ki postaja realnost

Istrski kolesarski maraton – ambiciozna ideja, ki postaja realnost

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem, ko so pred tremi leti obalne občine podprle izredno uspešno in danes že tradicionalno tekaško prireditev Istrski maraton, so z današnjim podpisom pisma o nameri prižgale še zeleno luč za organizacijo Istrskega kolesarskega maratona. Prireditve, namenjene vsem ljubiteljem kolesarstva, bodisi profesionalnim bodisi rekreativnim, pa tudi vsem drugim, ki se zavedajo kako pomembno je živeti zdravo in prosti čas preživljati v naravi. Kolesarski maraton bomo letos na Obali gostili med 23. in 25. septembrom.

Zamisel za organizacijo dogodka se je porodila predsedniku Kolesarskega društva Raketa Goranu Sambtu, ki že nekaj let stoji za organizacijo t.i. Obalnega kolesarskega maratona. Ta je, po njegovih besedah, tudi zaradi velikega zanimanja zadnja leta prerasel okvire delovanja društva, zato se je odločil k sodelovanju povabiti tudi predstavnike lokalne skupnosti. Premierna izvedba dogodka se nam tako obeta že v kratkem – program bo izredno pester, saj bo namenjen vsem generacijam kolesarjev. Od programa za najmlajše in kolesarskega festivala, v okviru katerega bodo promovirali zdrav način življenja, do maratona in mini maratona za kolesarje, ki se bodo lahko poskusili v treh zahtevnostnih kategorijah. Kolesarski maraton bo namreč imel tri različne trase, 17, 51 in 75 kilometrsko preizkušnjo, ki so v celoti asfaltirane in prilagojene različnim stopnjam pripravljenosti.

Kot je povedal Sambt, se je Obalnega maratona lani udeležilo več kot 600 ljudi, za letošnji cilj pa so si zastavili 1000 udeležencev.

Podporo Istrskemu kolesarskemu maratonu so s podpisom skupnega pisma danes izrazile tudi vse štiri obalne občine, Mestna občina Koper, Občina Izola, Občina Piran ter Občina Ankaran. 

»Nov skupni projekt je bil po uspehu, ki ga je v zgolj treh letih doživel tekaški Istrski maraton, pričakovana odločitev,«

je s spodbudnimi besedami športni dogodek pospremil podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki nanj gleda še nekoliko širše, ne zgolj skozi oči športnega dogodka, temveč kot spodbudo zdravega načina življenja in preživljanja prostega časa, kar je, tako Bolčič, ena bolj pomembnih prioritet koprske občine. Visoko dodano vrednost projekta so prepoznali tudi v izolski občini – podžupan Gregor Perič prednosti tovrstnih športnih dogodkov tako vidi predvsem v luči razvoja športnega turizma, ki je nedvomno dobrodošla popestritev turistične ponudbe na Obali, ki je še vedno več ali manj vezana na poletni čas.

DSC_4537

Odločitev občin, da bodo sodelovale pri organizaciji istrskega kolesarskega maratona, sta pozdravila tudi piranski župan Peter Bossman in podžupanja občine Ankaran Barbara Švagelj, ki verjame, da je šport zgolj eno od področij, na katerem bodo sodelovale obalne občine .

Kratko predstavitev Istrskega kolesarskega maratona si lahko ogledate v spodnjem videu: