DomovArhivIz preteklosti v prihodnost

Iz preteklosti v prihodnost

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Po petih letih na Primorskem zaključujejo uspešen projekt Obnovljivi viri energije v primorskih občinah, ki je bil financiran s sredstvi Švicarskega prispevka in vključenih občin Brda, Tolmin, Cerkno, Pivka, Ilirska Bistrica, Piran, Šempeter-Vrtojba, mestnih občin Koper in Nova Gorica ter Triglavskega narodnega parka. Kot izvajalska agencija je projekt vodila Goriška lokalna energetska agencija – GOLEA.

Dogajanje se je začelo z gledališko triologijo »Don Kihot med preteklostjo in prihodnostjo«. Gledališka trilogija, ki jo je režirala Samanta Kobal, je pred udeležence postavila vprašanja varovanja narave, onesnaževanja vseh vrst, ponovne uporabe in iskanja rešitev nanje. V trilogiji so nastopali učenci treh šol, in sicer učenci OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici, Podružnična šola Vrtojba, ki so v zgodbi »Don Kihot pri kraljici vetra« odigrali dogajanje v preteklosti, v letu 1517, učenci OŠ Miren, ki so v zgodbi »Don Kihot na dvornem slavju« odigrali dogajanje v sedanjosti, v letu 2015 in učenci OŠ Košana, ki so v zgodbi »V kraljestvu Smrgodol« ujeti v dolgočasno in plastično prihodnost.

1

Gledališka predstava je nastala na temeljih koncepta letošnjega OVE in URE natečaja , ki ga je GOLEA tokrat obljavila že tretjič, tokrat z naslovom »S ponovno uporabo iz zgodbe v resničnost«. Natečaj je šole spodbujal k ponovni uporabi materialov, oblačil in odpadkov in zato so učenci ustvarjali izdeleke / kostume in z njimi ponazorili ključen lik ali več likov iz prepoznavne zgodbe – pravljice, otroške ali mladinske literature, filma, gledališke predstave, stripa itd.
V nadaljevanju je sledila slavnostna razglasitev zmagovalcev letošnjega natečaja. V vsaki starostni skupini je komisija izbrala najboljše izdelke prijavljenih šol in vsi so bili enakovredni.

Sočasno s podelitvijo nagrad zmagovalcem natečaja je v avli novogoriškega gledališča potekala zaključna predstavitev rezultatov projekta. Direktor agenicje GOLEA Rajko Leban je gostom predstavil dosežke projekta »Obnovljivi viri energije v primorskih občinah« v okviru katerega so postavili sončno elektrarno na protihrupni ograji hitre ceste pri Bazari, prenovili 12 kotlovnic šol in knjižnice s kotli na lesno biomaso, energetsko sanirali 7 objektov ter izvedli zelo obsežen in kompleksen izobraževalni program, ki je obsegal izobraževanja učiteljev, krožke in tehnične dneve na temo obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije, OVE in URE didaktične pripomočke za pouk, natečaj, OVE in URE dan ter Brunarico obnovljivih virov. Prav za ta izobraževalni program so konec aprila prejeli Energetsko nagrado.

Na prizorišču na travniku so primorske šole pokazale kaj vse so v zadnjih treh letih ustvarjale na temo obnovljivih virov in učinkovite rabe energije ter trajnostnega razvoja, otroci so delali poskuse na Experia in eHiša postojankah, vozili električno kolo ali skuter in testirali Fajn Bicikl in kolo na sončne celice, zabavali so se s Piko Friko, se igrali na igralih, preizkusili so se v igranju švicarskega inštrumenta »Alpski rog« in skupaj so repali s Trkajem.

Prireditve se je udeležilo tisoč otrok primorskih šol in vrtcev ter dvesto gostov, med njimi tudi veleposlanik Švice v Sloveniji Nj. Eksc. Pierre-Yves Fux in gostje iz Švice, predstavniki Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, vodja tehnične pisarne na Ministrstvu na infrastrukturo Tilen Smolnikar, številni župani, direktorji in predstavniki primorskih občin, ravnatelji šol in vrtcev ter predstavniki Triglavskega narodnega parka.