DomovArhivIzkustvene delavnice za večjo ozaveščenost

Izkustvene delavnice za večjo ozaveščenost

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Delavnice so del projekta »Spodbujanje enakosti in preprečevanje diskriminacije invalidov – ZMOREMO«, njihov namen pa je ozavestiti širšo javnost ter ob pomoči različnih simulacij in pripomočkov prikazati, kako v življenju sploh funkcionirajo osebe, ki se soočajo s poslabšanim vidom, gluhoto oz. naglušnostjo ter gibalno oviranostjo. Društvo je projekt začelo izvajati v mestnih občinah po Sloveniji, v kratkem pa sledijo predavanja in delavnice tudi na ministrstvih, saj je raziskava pokazala, katere so tiste ključne problematike in ovire za tovrstno skupino ljudi pri storitvah javne uprave.

Težavo pri storitvah javne uprave predstavljata predvsem dostopnost in neprimerna urejenost prostorov, kar je najbolj občutno v starih mestnih hišah. Stopnice, neprimerne klančine, težka vrata, odsotnost dvigal, visoki zvonci, ozki hodniki, slaba razsvetljava in žal, tudi neprijazno osebje so bile samo nekatere od pripomb, ki so jih v raziskavi navedle gluhe in naglušne, slepe in slabovidne ter gibalno ovirane osebe.

Praktični del projekta pa so delavnice, ki so jih včeraj uspešno izvedli na koprski občini, udeležili pa so se jih tudi sodelavci iz Upravne enote Koper, so štiri in potekajo vzporedno. V okviru delavnice »Vid« so se tako lahko udeleženci preizkusili v hoji in orientaciji v prostoru s pomočjo bele palice za slepe, simulacijska očala pa so jim omogočila videti svet, kot ga vidijo osebe, ki imajo različne težave z vidom. Predstavili so tudi Braillovo pisavo in različne igre, namenjene slepim in slabovidnim ter pripomočke, s katerimi si pomagajo v vsakdanjem življenju. V okviru delavnice »Vzemi, če lahko« je bilo mogoče preizkusiti, kako se z vsakdanjimi opravili soočajo osebe, ki imajo težave s fino motoriko, invalidski voziček pa je prikazal, kako se gibajo invalidne osebe. Zadnja delavnica je bila posvečena sluhu in je udeležencem omogočila izkusiti, kako je tistim, ki slišijo slabše.