DomovArhivKako in s kom bomo zgradili novi Koper?

Kako in s kom bomo zgradili novi Koper?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes smo se v enem zelo zanimivem omizju ob kavi in čaju pogovarjali o identiteti Kopra in o pomenu sociološkega in kulturološkega vidika v prihodnjem razvoju kraja.

Koper je v zadnjem desetletju prenovljen in prerojen ter pripravljen na nov razvojni skok.

IMG_3835

Na našem portalu smo že pisali o tem, da beležimo eno najnižjih stopenj brezposelnosti v mestnih občinah v prispevku V KOPRU NE BELEŽIMO VELIKEGA PORASTA STOPNJE BREZPOSELNOSTI.

Pisali smo tudi o temu, da lahko samo z velikim preskokom dosežemo prihodnji razvoj kraja in nadoknadimo zamujeno ter tisto, kar je bilo v tranziciji uničeno, v prispevku  SAMO Z MEGALOMANSKIMI INVESTICIJAMI SE BOMO IZVLEKLI IZ LUKNJE.

Temeljni poudarek današnjega pogovora pa je bil v tem, da razvojni skok ni samo ekonomsko ali celo ožje finančno vprašanje. Jasno da je absolutna prioriteta, da v naš kraj pripeljemo velike tuje investicije. To je ključno za odpiranje novih delovnih mest, vendar to ne bo dovolj za kakovostno življenje.

Ekonomija je upravičeno centralna točka in baza našega skupnega življenja v skupnosti. Vendar bo za prihodnji razvojni skok Kopra pomembno opraviti tudi razpravo o socioloških in kulturoloških vidikih našega razvoja. Pa ne samo razpravo, nujni bodo konkretni ukrepi.

Velike gospodarske preobrazbe odprejo vrsto dodatnih vprašanj in nalog za lokalno skupnost. Koper je doživel nekaj pomembnih prelomnic, v katerih korenini naša današnja situacija.

Po drugi svetovni vojni je naš kraj zapustila večina italijanskega prebivalstva, ki je do tedaj določala identiteto mesta. Takratna preobrazba je gradila novi Koper na gospodarski bazi industrializacije z velikani kot je Tomos , Luka Koper in drugi. To je bil tudi konkreten magnet za novo prebivalstvo, ki danes tvori okostje naše skupnosti. To je temelj današnjega Kopra.

Ta temelj je bil v veliki meri obtolčen v tranziciji, ko je lokalni stari management v sodelovanju z državnim vrhom uničil večji del lokalnega gospodarstva. Naše družbeno telo, ki korenini v programu socialistične industrializacije, je bilo v tranziciji na velikem udaru.

Danes torej stojimo pred novo prelomnico. Stojimo z dediščino in resursi, zaradi katerih smo v dobri formi. Vendar stojimo tudi s poškodbami tranzicije ter kontekstom hude gospodarske krize, s katero se slovenski državni vrh ni sposoben spopasti.

V prihodnjih mesecih bomo vodili razpravo o tem, kako naprej kot skupnost. Kako najbolje izkoristiti zanimanje tujih investitorjev za Koper za potrebe in interese našega obstoječega prebivalstva, saj bo to pomembno vplivalo na to, kako bomo v naš kraj sprejeli nove imigrante.

Zakaj bi sploh potrebovali nove ljudi? Zato, ker bo to obogatilo naš kraj. Obogatilo ekonomsko, pa tudi sociološko in kulturološko.

 

DSC_0068

 

Odpiranje novih delovnih mest bo odprlo potrebo tudi po kadrih, ki jih trenutno v našem kraju ni. Tudi Slovenski inštitut tehnologij bo recimo eden magnetov za nove ljudi v našem kraju. Kaj šele velike investicije, ki bodo osnovni steber nove preobrazbe Kopra.

Prvi cilj je seveda odpreti delovna mesta za tiste, ki so že tu in so brezposelni. Toda nov razvojni skok bo ta cilj dosegel na dva načina. Z delovnimi mesti, ki bodo izkoristili obstoječe kadre, hkrati pa z delovnimi mesti, ki bodo v naš kraj pripeljali nove ljudi.

In potem bodo prav ti novi ljudje povzročili odpiranje dodatnih delovnih mest. Če zbanaliziram: ko v naš kraj pride nekaj sto inženirjev, bodo potrebovali frizerja, bankirja, mesarja in vrsto drugih storitev. In samo celotni zaključen krog lahko odpre dovolj delovnih mest za vse obstoječe potrebe in za razvojni bonus.

Najprej pa moramo torej opraviti razpravo o sobivanju sedanjih prebivalcev ter o tem, kako okrepiti vezi naše skupnosti. Kako s spoštovanjem vseh naših razlik, postaviti skupni temelj novega Kopra.

To razpravo boste lahko spremljali ne našem portalu, lahko pa v njej seveda tudi sodelujete. Pošljite nam vaše misli na ekoper@koper.si in se pridružite pogovoru.

Sebastjan Jeretič

Če te zanima več, lahko za začetek prebereš naše prispevke:

V KOPRU NE BELEŽIMO VELIKEGA PORASTA STOPNJE BREZPOSELNOSTI
SAMO Z MEGALOMANSKIMI INVESTICIJAMI SE BOMO IZVLEKLI IZ LUKNJE
KAJ ČE V KOPRU ODKRIJEMO TOPLO VODO?
ZAKAJ JE TAK GUŠT DELATI IN ŽIVETI V KOPRU?
KOPER SVETOVNO SREDIŠČE ZNANJA?
ALI BO SLOVENIJA DOBILA NOBELOVO NAGRADO?
BO KOPER POKAZAL SLOVENIJI POT IZ KRIZE?