DomovArhivKako naravno pobarvamo velikonočne pirhe?

Kako naravno pobarvamo velikonočne pirhe?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Naravno barvanje velikonočnih jajc ima številne prednosti: prihranimo lahko stroške nakupa pripravljenih barvil, izognemo se ločenemu postopku barvanja že kuhanih jajc, naša kuhinja ne bo polna madežev, ki jih za sabo puščajo umetna barvila, največ pa bomo naredili za svoje zdravje in naravo.

Naravno barvanje velikonočnih pirhov, kot so počenjali naši predniki še nekaj desetletij nazaj, je hitro, zabavno in poceni. Ta proces ne terja dodatnega dela, saj se jajca naravno obarvajo že med kuhanjem, s preprostim dodatkom nekaj sestavin.

Ob uporabi spodnjih naravnih »barvil«, ki so vsakdanjje začimbe ali kuharske sestavine, priporočamo dodatek žlice kisa, ki naravno barvo »fiksira«. S kombinacijo »barvil« lahko pridobimo nove barvne nianse, na primer z žafranom in rdečo peso dobimo oranžno barvo. Zapomnite si: naravno barvanje pirhov terja nekoliko več časa kuhanja (do 40 minut oz. dokler se jajca ne obarvajo). Skuhane in posušene pirhe namažemo z oljem, da se lepo svetijo.

Zelena: peteršilj, špinača.
Vijoličasta: rdeče vino ali grozdni sok.
Modra: borovničev sok.
Rdeča: rdeče zelje, rdeča pesa.
Rumena: cvetovi kamilice, žafran.
Oranžna ali svetlo rjava: olupek čebule, paprika v prahu, korenček.
Temno rjava: kavne usedline, črni čaj.

Z nekaj domišljije lahko na naraven način izdelamo tudi zanimive vzorce za naše pirhe že med kuhanjem. Predno jajce položimo v kozico z vodo, ga “oblečemo” v obrabljeno najlon nogavico, v katero dodamo na primer list detelje ali peteršilja.