DomovArhivKatera vino in olje bosta županova v letu 2015

Katera vino in olje bosta županova v letu 2015

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

December je čas prazničnih prireditev in veselega dogajanja po vsem svetu, v Mestni občini Koper pa ga tradicionalno zaznamujeta tudi izbora za županova vino in oljčno olje. In če sta si v letu 2014 laskavi naziv prislužila izvrstno oljčno olje Franca Morgana z Grintovca in refošk letnika 2011 Iztoka Plahute iz Marezig, bo že ta petek, 5. decembra znano tudi, kdo bo prejel naziv »Županovo vino in oljčno olje v letu 2015«.

Letos bodo imeli v strokovni komisiji za žlahtne kapljice res polne roke dela, saj se je na letošnji natečaj Županovo vino prijavilo 21 vzorcev, medtem ko so zaradi slabe letine v vsej slovenski Istri, prispeli le štirje vzorci oljčnega olja. Zmagovalce bodo razglasili na svečani prireditvi v petek, 5. decembra, ob 19. uri, v prostorih Pokrajinskega muzeja Koper, kjer bo mogoče najžlahtnejša vina in izbrana oljčna olja tudi okušati.

Sicer so lahko tako kot sleherno leto tudi tokrat pridelovalci vina na natečaju sodelovali z največ tremi vzorci vina, obveznih sort malvazije in/ali refoška, ne glede na letnik trgatve, prav tako kot tudi pridelovalci oljčnega olja. Tako županovo vino kot oljčno olje 2015 bosta služila promociji Mestne občine Koper v letu 2015, najboljša pa bosta poleg laskavega naziva prejela tudi prehodni skulpturi skulpturi Ars Vivendi (umetnost življenja) akademskega slikarja, magistra Tilna Žbone.

Mestna občina Koper bo poleg tega za protokolarne in promocijske namene od njiju odkupila najmanj 400 steklenic Županovega vina in 250 steklenic Županovega oljčnega olja 2015, in sicer vino v steklenicah po 0,75l, za največ 7 evrov, oljčno olje pa po 5 evrov za steklenico 0,25l.