DomovArhivKidričeva ulica: Občina ne bo več čakala na lastnike

Kidričeva ulica: Občina ne bo več čakala na lastnike

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V Mestni občini Koper so že leta 2011 sprejeli odlok, ki občini omogoča, da lastnikom propadajočih objektov naloži njihovo prenovo, kot kaže pa bo na primeru Kidričeve ulice občina zdaj ta predpis morala uporabiti tudi v praksi.  Po poročanju današnjih Primorskih novic, so nekatere stavbe na Kidričevi ulici namreč nevarne celo za mimoidoče, to so po pisanju časnika ugotovili tudi strokovnjaki iz Restavratorskega centra RS.

V občini si sicer že več let prizadevajo, da bi Kidričeva ulica oživela in zaživela v lepši podobi. Spomnimo, da so lani na njej pripravili več prireditev in dogodkov, s katerimi je ulica vsaj začasno znova zaživela. Priljubljena prireditev Oživela ulica pa nas znova čaka že 26. avgusta.

Oživela ulica 2014, Koper, 27.8.2014, foto Vojko Rotar-9756
Lani so Kidričevo ulico večkrat oživeli, letos pa nas prireditev Oživela ulica čaka 26. avgusta.

V občini so naposled sklenili, da se bodo nemudoma poslužili občinskega odloka, ki občini v prvi fazi omogoča, da lastnike propadajočih in zanemarjenih objektov pozove k nujni izvedbi vzdrževalnih del, v kolikor pa le-ti tega v predpisanem roku ne storijo, lahko občina pristopi k prisilni izvedbi vzdrževalnih del.

Sicer pa ima zgodba s palačo Totto Ex Gavardo na Kidričevi ulici dolgo brado. Njen večinski lastnik  Norbert Salobir je že od leta 2006 napovedoval skorajšnjo uresničitev velikopoteznih načrtov, spomnimo, da sta se na to temo večkrat sestala tudi z županom Borisom Popovičem, vendar do prenove do danes nikoli ni prišlo. Občina je zato pred leti objekt zavarovala in z zaprtjem vhodov začasno izboljšala videz palače, zdaj pa so se odločili, da bodo na podlagi odloka aktivno pristopili k njegovi prenovi in k prenovi objektov na drugi strani ulice.

DSC_0030

Mestni občini Koper namreč še zdaleč ni vseeno, v kakšnem stanju so stare hiše in palače v mestnem jedru, spomnimo, da je v ta namen občina pred leti sofinancirala obnove fasad oziroma pročelij v starem mestnem jedru, kot vse kaže pa bo zdaj poskrbela tudi za interventna dela stavbnega niza v Kidričevi.