DomovArhivKitajska pobuda za prijateljstvo

Kitajska pobuda za prijateljstvo

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Po dopoldanskem obisku ljubljanske občine in pogovorov na Ministrstvu za kmetijstvo se je delegacija kitajskega mesta Shenzhen, nastalega šele leta 1979, včeraj popoldne sestala s predstavniki Mestne občine Koper. Podžupan Peter Bolčič in svetovalka župana za mednarodne odnose Jana Tolja sta z veseljem pozdravila kitajsko pobudo po vzpostavitvi tesnih prijateljskih vezi med koprsko občino in tem mladim mestom na Kitajskem.

Shenzhen, ki šteje 18 milijonov prebivalcev in je razdeljen v šest tako imenovanih distriktov, je namreč tudi eno pomembnejših pristaniških mest na Kitajskem, kjer med drugim pretovorijo 24 milijonov kontejnerjev na leto. Po kontejnerskem prometu so tako tretje največje pristanišče na svetu.

Srečanju je prisostvoval tudi Ji Rongqiang iz Kopra, medtem ko so kitajsko delegacijo sestavljali Wang Yuwen, direktor za zunanje zadeve pri občinski ljudski vladi Shenzhen, Wang Yuehua, pri isti vladi zadolžen za območje Evrope in Afrike, Jia Huayue iz distrikta Yantian ter Pan Zhong iz distrikta Futian. Gostje iz Kitajske so z zanimanjem prisluhnili predstavitvi Kopra ter viziji Mestne občine Koper, ob tem pa ugotovili, da veže obe občini kar precej podobnosti, ki jih velja med drugim nadgraditi tudi z listino o prijateljstvu in sodelovanju.