DomovArhivKomunala Koper začenja z delitvijo kantic in vrečk za biološko razgradljive odpadke

Komunala Koper začenja z delitvijo kantic in vrečk za biološko razgradljive odpadke

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Z naslednjim letom bo Komunala Koper gospodinjstvom na vsake štiri mesece skupaj s položnico dostavila paket biološko razgradljivih vrečk.

Delitev je pričela včeraj, in sicer v koprskem mestnem jedru, kjer se je ekipi Komunale Koper, ki bo poskrbela za osebno distribucijo vsem gospodinjstvom v Kopru in Ankaranu, pridružil tudi v. d. direktorja družbe Gašpar Gašpar Mišič. »Samo z doslednim ločevanjem bomo lahko izpolnili skupni cilj, da se postavimo ob bok občinam, ki dosegajo odlične rezultate pri ločenem zbiranju odpadkov,« je ob pričetku delitvene akcije dejal Gašpar Mišič, ki je poudaril pomen pravilnega ločevanja odpadkov, s katerim izkažemo naš odnos do okolja in ustvarimo pogoje za znižanje cen odvoza komunalnih odpadkov.

V letošnjem letu Komunala Koper ocenjuje, da bo zbrala med 1.800 in 1.900 ton biološko razgradljivih odpadkov. Akcija delitve zabojnikov in biološko razgradljivih vrečk je namenjena temu, da bi se ti odpadki ločevali bolj skrbno, saj so sortirne analize pokazale, da se med odvrženimi mešanimi komunalnimi odpadki najde kar med 23 do 28 odstotkov biološko razgradljivih odpadkov. Tudi zato dajamo poseben poudarek osveščanju o pomembnosti ločeno zbranih tovrstnih odpadkov.

Če bomo poskrbeli za to, da so biološko razgradljivi odpadki pravilno ločeni, bomo prispevali k temu, da ohranimo čistejše okolje in preprečimo onesnaževanje narave, povzročimo manj toplogrednih plinov in odvržene kuhinjske odpadke usmerimo neposredno v naravni snovni krog, saj lahko brez uporabe dodatne energije pridobimo kompost, ki ga uporabljamo kot gnojilo.

Delitev bo potekala vsak dan, od ponedeljka do petka, med 12. in 19. uro in ob sobotah med 9. in 18 uro. Med prazniki in ob nedeljah osebne delitve ne bo. Vsi občani, ki ne bodo dosegljivi v času obiska predstavnikov Komunale Koper, bodo prejeli obvestilo, s katerim se bodo lahko osebno oglasili na upravi Komunale Koper in prevzeli zabojnik ter biorazgradljive vrečke. Osebni prevzem bo možen ob sredah, med 15. in 17. uro ter ob petkih, med 12. in 14. uro.

V nadaljevanju posredujemo nekaj napotkov za pravilno ločevanje biološko razgradljivih odpadkov v gospodinjstvih, ki se  odložijo v namenski zabojnik rjave barve.

V zabojnik in biološko razgradljivo vrečko lahko odvržemo:

–          netekoče ostanke hrane     

–          zelenjavne in sadne odpadke vseh vrst

–          čajne usedline in čajne filter vrečke

–          kavno usedlino in filter vrečke

–          jajčne lupine

–          pokvarjene prehrambene izdelke (brez embalaže)

–          kuhane ostanke hrane in gnilo sadje

–          steljo malih rastlinojedih živali

–          papirnate robčke, brisače in papirnate vrečke

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke ne smemo odlagati:

–          cigaretnih ogorkov  

–          plenic in higienskih vložkov (odlagajo se med preostale odpadke)

–          tekstila, usnja, gume in plute

–          mačjih iztrebkov in fekalij

–          mrtvih živali

–          zdravil, maščob ali odpadnega kuhinjskega olja (odlagajo se med nevarne odpadke)

–          surovega mesa

–          pepela

–          kosti

Ko biološko razgradljivo vrečke vzamete iz domačega zabojnika (priporoča se menjava na vsake tri dni), je potrebno zavezati vrvico, da odpadki ne padejo iz nje, saj s tem preprečimo smrad na območju ekološkega otoka. Vrečko odložite v rjavi zabojnik, ki je namenjen samo biološko razgradljivim odpadkom. Ti se v nadaljnjih postopkih predelajo v kompost.