DomovArhivKomunala Koper zbrala skoraj šest ton nevarnih odpadkov

Komunala Koper zbrala skoraj šest ton nevarnih odpadkov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V jesenski akciji zbiranja nevarnih odpadkov smo v Komunali Koper skupno zbrali 5.794 kg teh odpadkov, kar je 304 kg več kot oktobra lani.

Po kilogramih zbranih odpadkov so na prvih treh mestih bili: odpadne barve, 2.185 kg; motorno olje, 1.239 kg in jedilno olje, 1.137 kg.

Zadnje jesenske akcije se je na celotnem območju Mestne občine Koper, natančneje na 58 zbirnih mestih, udeležilo755 občanov oz. 158 več kot v enakem obdobju lani. Največ obiskovalcev, 45, je bilo na zbirnem mestu nasproti pokopališča v Hrvatinih.

Povečana udeležba in količina zbranih nevarnih odpadkov je znak, da se naši občani vse bolj zavedajo pomembnosti ohranjanja čistega okolja.  Nepravilno odloženi nevarni odpadki, kot so topila, čistila, kisline, fitofarmacevtska sredstva, jedilno in motorno olje, odpadne barve, odpadna zdravila ali odpadni avtomobilski akumulatorji, lahko predstavljajo veliko grožnjo okolju in tudi varnosti ter zdravju ljudi.

Komunala Koper vabi vse občane, naj redno izkoristijo še vse druge možnosti, ki jih nudimo zato, da bi ohranili čisto in urejeno občino. Kosovne odpadke lahko vsak dan, razen ob nedeljah in praznikih pripeljejo v zbirna centra na Serminu oz. v Dvorih pri Sv. Antonu. Kosovni odpadki na celotnem območju občine se zbirajo tudi s pomočjo dopisnice po sistemu „od vrat do vrat“, ki ga lahko vsa gospodinjstva izkoristijo dvakrat letno. Gospodinjske odpadke naj občani ločeno zbirajo že doma in jih lahko odvržejo v zabojnike na ekoloških otokih, ki so namenjeni zbiranju odpadkov, ki se jih lahko reciklira. To so biološki odpadki, papir in karton, steklo in embalaža.