DomovArhivKoncert od Izvira do danes

Koncert od Izvira do danes

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Leta 2001 sta jo ustanovila zavedna Istrijana Marino Kranjec in sedaj že pokojni Luciano Kleva. Ime skupine Vruja v narečju pomeni izvir, saj šestčlanska zasedba svoje pesmi črpa iz bogatega studenca kulturne dediščine Istre. Kot so zapisali na svoji spletni strani: »Izvajajo in podajajo glasbeno tradicijo celotne Istre in s tem predstavljajo vso raznolikost in zapuščino naših prednikov.«
vruja-2012-4

Skupina Vruja igra na stara ljudska glasbila s tega območja, zaigrajo pa tudi na kitaro, violino, harmoniko in druge instrumente, vse to zaokrožijo s tipičnim dvoglasnim petjem, značilnim za istrsko glasbo.

Bogato 30. obletnico glasbenega delovanja na področju ljudske glasbe pa obeležuje tudi prej omenjeni ustanovni član Marino Kranjec – Istrijan z globoko ljubeznijo do istrske ljudske glasbe in poznavanjem avtohtonega izročila. Je eden najbolj znanih in priznanih glasbenikov s področja ljudske glasbe pri nas in pionir preporoda slovenske ljudske glasbe in njene popularizacije. Bil je član zasedb, kot sta Nuestra signora ansamble in Trio Kras, sodeloval je z nekaterimi znanimi pop izvajalci, med drugim Marto Zore, Rdijem Bučarjem in Regino. Glasbeno se povezuje s številnimi folkrolnimi in gledališkimi skupinami, je pa tudi član zasedbe Sounds of Slovenia, ki jo sestavljajo vrhunski slovenski pop in ljudski izvajalci.
Skupina bo ti dve obeležji zaokrožila s koncertom, ki bo v četrtek, 14. aprila, ob 20. uri, v dvorani Sv. Franšička Asiškega, v Kopru. Cena vstopnice v predprodaji je 10 evrov. Kupite jih lahko v Turistično-informativnem centru v Kopru ali na dan dogodka pri vhodu na prizorišče.