DomovArhivKonec tedna vrata odpira 43. Praznik refoška

Konec tedna vrata odpira 43. Praznik refoška

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Praznik refoška v Marezigah je praznik vseh vinogradnikov iz celotnega vinorodnega okoliša in vseh Marežganov, ki jih poleg velike ljubezni do rodne zemlje odlikuje še velika narodna zavest ter spoštovanje do svoje preteklosti in kulture. Vse to so Marežgani vključili v prireditev, ki je z leti postala del njihovega življenja in jo neprekinjeno prirejajo že od leta 1972. V štirih desetletjih je ta dogodek prerasel iz prvotne Razstave refoška, na kateri so vinogradniki iz slovenske Istre pričeli promovirati svoj žlahtni pridelek, ki je bil v večjem delu Slovenije takrat le malo poznan, v velik praznik vinogradnikov in vseh ljubiteljev te žlahtne kapljice, na katerem se promovira kvaliteta vin, vinska kultura, etnološka in kulturna dediščina istrskega podeželja, ki vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev.

Na ocenjevanju vin se izbirajo najboljši refoški in malvazije, ki se vse tri dni točijo ob kulinarični ponudbi tipičnih domačih jedi. Strokovna komisija pa ocenjuje tudi ustekleničena vina, ki jih ponujajo in predstavljajo vinogradniki na vinskem sejmu. Ponudba obsega vse sorte vin: od muškata, sivega pinota in chardonnaja med belimi, do merlota, caberneta in shiraza med rdečimi sortami.

Ocenjevanje vin bo potekalo na podlagi pravilnika, ki ga je sprejel organizacijski odbor Praznika Refoška leta 1998. Letos je bil ta še dopolnjen z dodatnimi pravili in nagradami za ocenjevanje ustekleničenih vin.

Dogodek bo spremljal pester glasbeni, kulturni, kulinarični in športni program. Tako bo poleg pokušine različnih vin in kulinaričnih dobrot, mogoče obiskati tudi tržnico domačih pridelkov in izdelkov domače obrti. Praznik bo svoja vrata za letos zaprl v nedeljo, ko bodo ob 18. uri izbirali najtežjega moškega (refošk) in najtežjo žensko (malvazijo), sledilo bo rezanje slastne refoškove torte in pa ples ob ritmih glasbene skupine. Več informacij in program dogajanja najdete tukaj.