DomovArhivKoper bogatejši za šest umetniških del

Koper bogatejši za šest umetniških del

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zadnji razstavi del Edde Vergerio sta leta 2002 gostovali v Ljubljani in v prostorih Italijanske skupnosti v Kopru. Tu je umetnica koprskega porekla spoznala Isabello Flego, na pobudo katere so lokalne institucije, po smrti slikarke, stopile v kontakt z njenim možem Fulviom Frasco, saj si je slikarka od nekdaj želela nekaj svojih del podariti ljubljenemu Kopru. Mestna občina Koper je tako v soboto, 10. maja, v Pretorski palači, organizirala slovesni prevzem šestih del pokojne umetnice.

DSC_0172

V Koper je, v spremstvu njunih sinov Stefana in Alessandra, slike prinesel Eddin mož, greneral italijanske vojske in diplomat Fulvio Frasca, ki je ob tej priložnosti povedal, da je bila njegova žena pristna Koprčanka, ki svojega rojstnega kraja, kljub življenju v tujini, ni nikoli pozabila. »Koper so bile njene sanje, njena domovina. Moja žena se je sedaj vrnila v svoje ljubljeno mesto in bo skozi svoja dela živela med vami.«

Družina slikarke Edde Vergerio je tako v Koper prinesla šest slik, od katerih so po eno prejele Mestna občina Koper, Osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio, Italijanska skupnost Santorio Santorio in Isabella Flego, dve pa je prejel Pokrajisnki muzej Koper.

DSC_0181

DSC_0188

DSC_0203

DSC_0196