DomovArhivKoper danes prvič gosti belo velikanko MSC Magnifico

Koper danes prvič gosti belo velikanko MSC Magnifico

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Spomnimo, da je letošnjo sezono pomorskega potniškega turizma v Kopru odprla ladja Berlin, ki je k nam priplula v začetku marca, danes pa Koper premierno gosti belo velikanko MSC Magnifico, svetovno priznanega pomorskega velikana MSC, ki je že v jutranjih urah v naše mesto pripeljala približno 2900 potnikov, od katerih je večina Italijanov, in približno tisoč članov posadke. Ladja je k nam priplula iz Benetk, kamor se bo znova vrnila nocoj.

MSC Magnifca je bila zgrajena leta 2009, prvič pa je izplula v začetku leta 2010. Gradnja skoraj 294 metrov dolge bele lepotice je stala kar 547 milijonov dolarjev, ladja pa se ponaša s 1259 kabinami, ki sprejmejo največ 3600 potnikov in dobrih tisoč članov posadke. MSC Magnifica je, tako kot ostale ladje njenega kova, pravi plavajoči hotel. Na njej so trije bazeni, dve glavni restavraciji in dve specializirani restavraciji ter samopostrežna restavracija, 17 barov, manjkajo pa ne niti površine namenjene razvajanju v centru dobrega počutja in površine za športne navdušence ter rekreativce. Na ladji prav tako najdete gledališče, casino, 4-d kino, bowling, skratka vse, s čimer si lahko krajšate čas med križarjenjem.

Ob današnjem prvem prihodu v Koper so ladjo obiskali predstavniki Mestne občine Koper, na čelu s podžupanom Petrom Bolčičem in svetovalko župana Jano Tolja ter predstavnika Luke Koper, predsednik uprave Dragomir Matič in vodja potniškega terminala Bojan Babič. Kot veleva praksa ob tovrstnih obiskih, so si s kapitanom ladje Marcom Masso izmenjali protokolarna darila in si ogledali ladjo.

Sicer pa se je pred dnevi v ameriškem Fort Lauderdaleu zaključil vodilni sejem potniškega turizma na svetu Seatrade Cruise Global 2016. Sejem, ki se je letos iz Miamija preselil na novo lokacijo, je zaznamovala 20. obletnica združenja sredozemskih potniških pristanišč Medcruise, ki šteje 74 pridruženih pristaniških članic iz 20 držav, med katerimi je tudi koprski potniški terminal. Številke, ki jih je združenje razkrilo na zelo obiskani okrogli mizi v Fort Lauderdaleu, dokazujejo, da je Sredozemlje, takoj za Karibi, druga najbolj priljubljena destinacija na svetu za ljubitelje križarjenja. Številke govorijo zase: leta 2005 so pristanišča, združena v Medcruise sprejela 14 milijonov potnikov, 10 let kasneje, leta 2015 pa že 27,4 milijona, kar predstavlja 95 odstotno rast. Več o dogajanju na sejmu bomo na našem portalu poročali v naslednjih dneh.

SeaTrade_15032016-8330

Koper bo naslednja potniška ladja znova obiskala 1. maja, sestrska ladja današnje koprske gostje, MSC Sinfonia, pa bo k nam priplula 3. junija.