DomovArhivKoper prenaša svoje znanje in izkušnje v druge kraje

Koper prenaša svoje znanje in izkušnje v druge kraje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je že leta 2011 pričela s pilotnim projektom TCM (Town Centre Management). Iz sodelovanja z mestnimi trgovci se je razvil Zavod Koper Otok, ki danes združuje več kot 55 trgovin in lokalov v starem mestnem jedru. Povezani koprski ponudniki v partnerstvu s koprsko občino si z raznimi prireditvami in posebnimi akcijami prizadevajo za oživitev mestnega jedra. Koprski model TCM je lani prejel tudi posebno evropsko priznanje EEPA (European Enterprise Promotion Award), kar priča o pravilni usmeritvi povezovanja majhnih podjetij v centru mesta.

28_trgovci1
V Kopru v sodelovanju z mestnimi trgovci z raznimi akcijami in prireditvami skušajo oživiti mestno jedro.

Uspehe koprskega pristopa za oživljanje mestnih jeder je prepoznala tudi država, ki želi lokalno dobro prakso prenesti na nacionalni nivo. Javna agencija SPIRIT in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) bosta tako v letu 2016 financirala projekt spodbujanja in širitve takega modela tudi po drugih krajih v Sloveniji. V okviru projekta bo Zavod Koper Otok prenašal dobro prakso in izkušnje v druge kraje, na osmih posebnih izobraževanjih in delavnicah, namenjenim ponudnikom iz mestnih središč in predstavnikom občinskih uprav.
Prvo delavnico so minuli teden pripravili v Kranju. Svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja je predstavila začetke TCM modela, sledil je pregled dobrih praks na področju TCM v tujini ter predstavitev koprskega modela sodelovanja. Spomnimo, da je v okviru slednjega Mestna občina Koper vzpostavila konstruktivni dialog z mestnimi podjetniki, občina pa je najemnikom lokalov v mestnem jedru stopila naproti tudi z znižanjem najemnin poslovnih prostorov v občinski lasti v mestnem središču, z vzpostavitvijo mestne kartice doživetij Koper Card so zaokrožili ponudbo ugodnosti v centru mesta, občina je za zaposlene v mestnem jedru financira tečaje tujih jezikov in še bi lahko naštevali.

DSCN5346
Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar je izrazil podporo povezovanju trgovcev in gostincev iz mestnega jedra in izpostavil, da je primarna naloga vsake občine zagotovitev ustrezne infrastrukture.

»Utrip mestnega jedra je izrednega pomena za celotno mesto, glavno vlogo pri tem pa imajo trgovci in gostinci«,

je dejal in pohvalil pobudo Mirana Vasiljeviča za ustanovitev kranjskega ceha trgovcev in gostincev.
Podobne delavnice, na katerih bo Koper predstavil svojo dobro prakso, bodo do jeseni pripravili še v sedmih mestih po Sloveniji.

MGRT_slo

logo

Spirit LOGO