DomovArhivKoper z novo pridobitvijo – obeta se začasna sprememba prometnega režima

Koper z novo pridobitvijo – obeta se začasna sprememba prometnega režima

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Delavci bodo začeli s prenovo obalnega dela mestnega jedra, in sicer dela Pristaniške ulice in Ukmarjevega trga s parkovnimi površinami, celotnega Kopališkega nabrežja, ter dela potniškega terminala ob Bastionu, ki ga bo krasilo panoramsko dvigalo. Nova naložba pa bo prinesla tudi začasno spremembo prometnega režima, in sicer že prihodnji teden parkiranje ob Pristaniški ulici (nasproti Uprave za pomorstvo), kjer so rezervirana parkirna mesta, ne bo več mogoče, prav tako se, zaradi gradbenih del, na Kopališkem nabrežju ponovno uvaja enosmerni promet. Poleg tega bo delno zaprto tudi parkirišče ob Severni obvoznici, in sicer prva polovica parkirišča neposredno ob Bastionu.

Nova naložba, ki jo bo Mestna občina Koper izpeljala predvidoma do sredine poletja, bo nastopila v treh fazah. Prenova bo zajela del Ukmarjevega trga nasproti Uprave za pomorstvo RS, kjer bo trenutna rezervirana parkirna mesta in tlakovani del nadomestila urejena zelenica. Koper bo tako dobil še večji in bolj ozelenjen park, ki bo prebivalcem kot tudi preštevilnim obiskovalcem nudil prijetno zavetje in prostor za počitek. Nedaleč bo popolne prenove deležno tudi Kopališko nabrežje, ki danes velja za dvosmerno cesto, in sicer tako, da bodo dodatne, lično urejene površine, namenjene predvsem pešcem, promet pa bo ponovno enosmeren, v smeri proti potniškem terminalu. Zadnji del obnove pa bo zajemal prav del nasproti potniškega terminala ob Bastionu, tu bodo uredili manjšo ploščad z modernim panoramskim dvigalom. To bo povezovalo potniški terminal z razgledno ploščadjo nad Bastionom, posluževali pa se ga bodo tako turisti, ki k nam prihajajo s potniškimi ladjami, kot tudi mamice z dojenčki ter invalidne osebe.

dvigalo_pogled4

Vrednost celotne naložbe znaša slabih 2 milijona evrov, pri čemer bo zajeten delež vrednosti koprska občina skušala kriti iz naslova evropskih sredstev. Prav v teh dneh se namreč Mestna občina Koper prijavlja na mednarodni razpis, na katerem lahko pridobi tudi do 85 odstotkov vrednosti celotne investicije.