DomovArhivKoprske strehe zažarele

Koprske strehe zažarele

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Poleg strokovne komisije, ki je prvo nagrado podelila Milojki Lahajnar Špacapan, so sodelujoči likovniki letos prvič tudi sami ocenjevali in prvo nagrado enotno podelili Vojku Gašperutu, ki je kolege likovnike prepričal s svojo izrazito realistično upodobitvijo koprskih streh.

Četrti, že tradicionalni ekstempore, ki ga organizira Mestna občina Koper, je bil letos zelo sončno obarvan. Široko zastavljen naslov Morje streh je dopuščal različne interpretacije, ki so jih slikarji uspešno prenesli na platna. Spodbuda, naj svoje poglede pri iskanju navdiha usmerijo kvišku, se je za udeležence ekstempore izkazala kot zelo zanimiv, pa tudi zahteven izziv. Mestno jedro je bilo minuli vikend prepolno različnih prireditev in številni turisti so z zanimanjem opazovali likovnike, ki so se pred že skoraj prevročim soncem umikali v sence dreves in končevali svoje likovne izdelke.

slike moje 183

Nastale so kakovostne in občutene interpretacije, ki jih je strokovna komisija izbrala in nagradila. Komisija, ki so jo sestavljali predsednica magistra umetnosti Jasna Merkù, ter člana, akademska slikarka in arhitektka Majda Skrinar in arhitekt dr. Darko Likar, je petim slogovno povsem različnim likovnim interpretom podelila priznanja za likovni dosežek. Prejeli so jih Ivanka Lehner iz Murske Sobote, Silva Jovanović in Dejan Nastič iz Kopra ter Elsa Delise in Livio Zoppolato iz Trsta.

Sproščena in inventivna kompozicija, ki izkazuje veliko domišljije, je tretjo nagrado prinesla Zdenki Šulin iz Lenarta. Izrazito realistična upodobitev, v kateri je nadvse lepo ujeta svetloba in izjemno dobro rešena globinska postavitev slike, je Vojku Gašperutu poleg nagrade kolegov prinesla tudi drugo nagrado strokovne komisije. Milojka Lahajnar Špacapan iz Kopra pa je z zaključeno celoto, čistostjo in dinamiko kompozicije in žarenjem premišljenih barvnih skladov tako prepričala komisijo, da ji  je podelila prvo nagrado. Nagrajeni avtorji se bodo v marcu 2015 predstavili na skupni razstavi v Pretorski palači. Že to poletje pa se bodo nagrajenci lahko predstavili na samostojnih razstavah v kavarni Loggia ali Galeriji Lepa Vida.

slike moje 195

Likovnike je na sobotni otvoritvi razstave v prepolnem pritličju in atriju Pretorske palače prijazno nagovoril podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep, ki je čestital vsem nagrajencem in jim izročil tudi simbolične nagrade. Zaradi številnih in kakovostnih slikarskih upodobitev je organizator razstavo postavil na štirih lokacijah v mestnem jedru. Ob Pretorski palači bodo dela ves mesec na ogled tudi v kavarni Loggia in v galeriji Lepa Vida na Kidričevi ulici ter v izložbi v Čevljarski ulici 18.