DomovArhivKoprski gasilci lani opravili približno 700 intervencij

Koprski gasilci lani opravili približno 700 intervencij

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kot so povedali so lani opravili približno 700 intervencij, kar je nekoliko manj kot v preteklih letih. Zaradi vremenskih razmer je bilo manj tudi požarov, nekoliko pa je naraslo število tehničnih intervencij. Na Gasilski brigadi Koper so poleg tega zabeležili kar 113 lažnih oz. nepotrebnih intervencij,  v kar 26 primerih je šlo za neutemeljeno prijavo izrednega dogodka.

Leto 2013 je koprskim poklicnim gasilcem prineslo tudi nekaj pridobitev na področju investicij, in sicer posodobitev dispečerskega centra, obnovitev tlaka v garaži, sanacijo stika stolpa z objektom gasilskega doma in nabavo dekontaminacijske prikolice, pa tudi kadrovsko okrepitev. Danes tako šteje 65 gasilcev v operativi, od katerih je najmanj deset v stalni pripravljenosti, kar je dovolj, da lahko, po besedah direktorja in poveljnika Gasilske brigade Koper Vilija Bržana, zadovoljivo pokrivajo območje vseh treh obalnih občin ter obvladujejo do tri sočasne intervencije normalnega obsega.

Luka Koper varnostna zašèitna vaja Oktober 2005

Sicer pa v letošnjem letu, kljub varčevalnim ukrepom, koprski gasilci načrtujejo 120.000 evrov vredno energetsko sanacijo gasilskega doma in posodobitev dežurne sobe, pripravili pa bodo tudi podlage za izvedbo nakupa novega tehničnega vozila, ki bi nadomestilo 33 let staro vozilo. Za 700.000 evrov vreden nakup so v Kopru že rezervirali 300.000 evrov, vozilo pa naj bi predvidoma dobili v drugi polovici prihodnjega leta, je napovedal Bržan.

Gasilska brigada to soboto v koprski Taverni pripravlja tudi preventivno akcijo Skupaj za varen dom. Kot je pojasnil vodja gasilske preventive Sandi Jugovac, je namen akcije predstavitev ukrepov za požarno varnost v gospodinjstvu, osredotočajo pa se zlasti na družine z otroki do 14. leta starosti.

“Vse naprave, ki so v stanovanju, so potencialni vzrok požara,” je posvaril Jugovac, naj bo to računalnik, televizor, pralni ali pomivalni stroj. Prav zato priporoča namestitev t. i. detektorjev požarov, ki jih je moč kupiti za le nekaj evrov v vsaki bolje založeni tehnični trgovini. Detektor je smiselno namestiti na strop hodnika, spalnice ali dnevne sobe, manj pa v kuhinji ali kopalnici, saj zaradi pare lahko pride do pogostih lažnih alarmov.