DomovArhivKrepitev sodelovanja za oživljanje mestnih jeder

Krepitev sodelovanja za oživljanje mestnih jeder

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Predstavniki Mestne občine Koper in mestnih trgovcev združenih v Zavodu Koper Otok so se prejšnji teden udeležili medobčinskega srečanja za oživljanje mestnih jeder v Kranju. Več slovenskih občin namreč aktivno izvaja t. i. TCM (Town centre management) oziroma spodbuja revitalizacijo mestnih središč, pri čemer se mnogi zgledujejo ravno po Mestni občini Koper.

V slednji so že pred leti vzpostavili trajno komunikacijo in sodelovanje z lokalnimi ponudniki iz starega mestnega jedra, ki povezani delujejo v Zavodu Koper Otok. Med številnimi uspešnimi rezultati tega sodelovanja lahko omenimo uvedbo kartice doživetij Koper Card, izobraževanja tujih jezikov za trgovce, številne skupne promocijske akcije in brošure ter prireditve, kot je bil nazadnje denimo Miklavžev sejem in prižig novoletnih luči, ki v mestno jedro vsakič znova privabljajo vedno večje število obiskovalcev. Nenazadnje pa naj spomnimo, da je koprska občina za projekt sodelovanja z mestnimi trgovci konec lanskega leta prejela tudi posebno evropsko priznanje EEPA (European Enterprise Promotion Award) v Luksemburgu.

Dobra praksa pa se iz Kopra očitno širi tudi v druga mesta. Število sodelujočih mest na področju TCM vztrajno raste in sestanek v Kranju je s prisotnostjo več kot petnajstih različnih občin in GZS nedvomno pokazal na vedno večje zavedanje o pomenu živih in živahnih mestnih središč. Na sestanku so bile potrjene namere o prijavi projektov TCM na evropske razpise. Občani in predvsem občanke pa bodo rezultat medobčinskega sodelovanja za oživljanje mestnih jeder občutili že v kratkem. Ob dnevu žena, 8. marcu, bo namreč v številnih slovenskih mestih, med njimi tudi v Kopru, prireditev »Razvajaj se v mestu«, s katero želijo občine in lokalni ponudniki opozoriti na kakovostno in raznoliko ponudbo manjših trgovin in lokalov v mestnih središčih. Napovedujejo se številne ugodnosti v mestnih trgovinah, pestro spremljevalno dogajanje in seveda tudi letos bodo na dan žena obiskovalke starih mestnih ulic prejele vrtnice.

Sicer pa pri obisku starega mestnega jedra Kopra ne pozabite na vašo Koper Card ali Koper Card Plus, s katero ste upravičeni do posebnih popustov in daril ob vsakem opravljenem nakupu. Prav tako pa se bo ponudba mestnega jedra v kratkem povečala še z uvedbo prvega mestnega darilnega bona v Sloveniji, ki bo na prodaj v TIC-u Koper v Pretorski palači in bo veljaven v več kot 25 trgovinah in lokalih po centru mesta.