DomovArhivKulturni praznik tudi v znamenju Carpaccia

Kulturni praznik tudi v znamenju Carpaccia

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kot je v svojem nedeljskem govoru povedal koprski škof dr. Jurij Bizjak, stolnica Marije Vnebovzete v Kopru hrani tri slike Vittora Carpaccia: Darovanje Jezusa v templju (1523) in Pokol nedolžnih otrok (1523) ter Marija z Detetom na prestolu in svetniki, ki je nastala leta 1516 in torej letos proslavlja okroglo 500-letnico izdelave. »Z današnjo slovesno evharistijo odpiram Carpacciovo leto: naj bo velikemu mojstru v spomin in v čast, nam pa v spodbudo, da bi sporočilo, ki nam ga njegova slika prinaša, v svetem letu usmiljenja in v letu sinode o družini sprejeli in ga izročili prihodnjim rodovom«, je na svečani nedeljski maši dejal koprski škof. Mašo je pospremil nastop solistke Ane Kodelja in zbora koprske stolnice pod vodstvom Mirana Bordona, ki so zapeli izvrsten repertoar Tarsije in Tartinija.

20160207_104413

Sinoči pa je kot uvod v projekt Carpaccio500 v dvorani sv. Frančiška Asiškega nastopil najstarejši komorni orkester sosednje Furlanije – Julijske krajine »Ferruccio Busoni«, ki ga sestavljajo priznani instrumentalisti, zmagovalci pomembnih mednarodnih tekmovanj, izkušeni solisti in komorni glasbeniki. Pod taktirko dirigenta Massima Bellija in z nastopom solista, violinista Lucia Deganija, je orkester več kot navdušil občinstvo ter ga na koncu nagradil še z dvema ponovitvama. V počastitev slovenskega kulturnega praznika so zaigrali tudi prvi stavek skladbe Kvartet št. 4 “Romantico” Pavla Merkuja.

Kot je znano, se bodo številni dogodki v sklopu projekta Carpaccio500 vrstili vse leto, nekaj pa jih bo tudi prihodnje leto.