DomovArhiv“Luke ne damo uničevalcem podjetij”, “Nismo hlapci SDH”, “Jazbec! Uničil si hotele, Luke ne boš”

“Luke ne damo uničevalcem podjetij”, “Nismo hlapci SDH”, “Jazbec! Uničil si hotele, Luke ne boš”

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zbor delavcev, ki ga je sklical Svet delavcev Luke Koper, d. d. zaradi “oviranja države oziroma pristojnih služb pri razvoju pristanišča” ter z namenom seznanitve zaposlenih z aktualnimi razmerami ter poskusi destabilizacije družbe in ogrožanja delovnih mest, se je začel s petjem primorske himne Vstala Primorska in glasnimi vzkliki “Luke ne damo”. Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić pa je  spomnil na rekordne rezultate družbe, ki po njegovih besedah Luko Koper uvrščajo na prvo mesto kot najboljše podjetje v večinski državni lasti, prav tako se po njegovih besedah uvrščajo med najuspešnejša evropska pristanišča.

Koper, 22.06.2016 Luka Koper, Protest, Zbor delavcev, zborovanje zaposlenih

“Vse to nam priznajo povsod po Evropi in po svetu, razen v lastni državi,”

je opozoril predsednik uprave. Kot je poudaril, imajo ambiciozne cilje in vizijo za prihodnost, vendar za nadaljnji razvoj potrebujejo dodatne zmogljivosti.

Uprava in predstavniki širšega vodstva so od države zahtevali osnovne pogoje za uresničevanje strateških načrtov enega najuspešnejših slovenskih podjetij. Kritični so bili do delovanja državnih organov in skritih namenov, ki jih ima sedanja oblast do Luke Koper.

Zbor delavcev se je zaključil s sprejetjem petih sklepov:

  1. Zahteva za dovoljenje za oba vhoda do 30. junija 2016.
  2. Zahteva za razširitev koncesijskega območja skladno z Državnim prostorskim načrtom.
  3. Zahteva za takojšnji sprejem Programa razvoja pristanišča za obdobje 2016 – 2020.
  4. Zahteva umika dodatne točke dnevnega reda 27. redne skupščine glede menjave nadzornikov družbe.
  5. Zahteva za razrešitev in pravne ukrepe oziroma sankcioniranje akterjev, ki snujejo zarote za destabilizacijo Luke Koper.

Ob robu zbora pa je predstavnik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta Mladen Jovičič za prihodnji torek, 28. junija, napovedal shod novoustanovljene Civilne fronte Vstala Primorska – Vstani Slovenija v Luki Koper z naslovom Slovenija je naša država in Luka Koper je v naši državi. Kot je dejal, bo šlo za “največje demonstracije v zgodovini Kopra”.

Koper, 22.06.2016 Luka Koper, Protest, Zbor delavcev, zborovanje zaposlenih
Na zbor delavcev so pripeljali tudi jazbeca v kletki…

Sicer pa se je z vodstvom Luke Koper v sklopu obiska Obale sestal tudi vrh stranke Desus, na čelu z njenim predsednikom Karlom Erjavcem. Po sestanku, katerega se je udeležil tudi prvi mož Mestne občine Koper Boris Popovič, je Erjavec izrazil zadovoljstvo nad informacijami, ki jih je pridobil od uprave Luke Koper. Po njegovi oceni so “vsi zavezani k temu, da se drugi tir zgradi, seveda pa je treba izdelati vso tehnologijo, kako to narediti, a glede na vse znanje, ki ga imamo, ne bi smel biti problem”. Erjavec v tem trenutku ne vidi razloga, zakaj bi bilo treba menjati nadzornike, je komentiral predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) za menjavo treh nadzornikov, vključno s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc.

“Mislim, da uprava dela v smeri, ki pomeni uresničevanje slovenskega interesa, to pa je, da razvijamo vso logistiko, moderniziramo železnico in zagotovimo čim boljše storitve za vse ladjarje,” je povedal Erjavec in dodal, da “načrti, ki jih imajo, in tudi rezultate, ki so jih dosegli, kažejo na to, da gre za profesionalno upravo”. Vprašanje, ali bo stranka DeSUS podprla interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, pa je označil za preuranjeno, medtem ko je glede podpore Marku Jazbecu (SDH) dejal, da  “se bo treba temeljito pogovoriti glede delovanja SDH”, ker ne gre za “edino zadevo, ki je sprožila vihar v slovenski javnosti”; pri tem je spomnil na primer NLB in treh nadzornikov, ki so nato odstopili.

Izjavi Karla Erjavca lahko prisluhnete v spodnjem videu.