DomovArhivMed najlepšimi in najgostoljubnejšimi tudi Marezige

Med najlepšimi in najgostoljubnejšimi tudi Marezige

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letos so v okviru akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna ocenjevali najbolj urejena in gostoljubna mesta, turistične, zdraviliške in izletniške kraje, naj tematske poti, kampe, Petrolove bencinske servise, mladinska prenočišča ter mestna, trška in vaška jedra – prav med slednjimi pa so si odlično drugo mesto letos prislužile tudi Marezige. Te so ocenjevalno komisijo najbolj prepričale prav zaradi množice vinskih in športnih prireditev, ki jih v kraju zadnja leta nikakor ne manjka, navdušeni pa so bili tudi nad parkom z razglediščem v samem osrčju vasi, urejeno okolico s parkirišči in pestro kulinarično ponudbo, ki bazi predvsem na tradicionalni istrski kuhinji.

»Za priznanje so zaslužni vsi krajani, predvsem pa vsi tisti, ki si že leta prizadevajo, da imajo tudi Marezige tisti pravi turistični utrip, ki ne pojenja. Sicer pa smo ponosni, da smo prišli tako visoko, da so naše lepote in zanimivosti cenjene tudi na vseslovenski ravni, zato upam, da bomo sedaj dobili še več energije za delo v prihodnje,« je ob prevzemu priznanja povedal predsednik sveta krajevne skupnosti Marezige Alen Babič, ki si skupaj s sokrajani prizadeva zgodbo Marezig in tamkajšnjih prebivalcev širiti tudi onkraj meja krajevne skupnosti.

Sicer je v akciji letos sodelovala kar tretjina slovenskih občin, in sicer 143 mest in krajev, 7 kampov, 11 mladinskih prenočišč, pet bencinskih servisov in 16 tematskih poti. Med večjimi mesti – spomnimo, da je laskavi naziv minulo leto šel v roke prav Kopru – je tokrat slavilo Velenje, med srednjimi Nova Gorica, najlepše in najbolj urejeno manjše mesto pa je letos, po mnenju komisije, Žalec. V kategoriji turistični kraji je prvo mesto zasedel Bled, med zdraviliškimi Rogaška Slatina med izletniškimi pa prečudovito Mozirje. Med mestnimi jedri je bil prvi Kamnik, med trškimi Zgornji trg Šentjurja, med vaškimi pa je bilo najbolj urejeno prav jedro Koga. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel Hostel Pliskovica, med kampi Kamp Koren, naj tematska pot je postala Solčavska panoramska cesta – Pot najlepših razgledov, najbolje ocenjen Petrolov servis je v Kranju (Labore). Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto za urejenost med večjimi mesti pripade Kranju, med zdraviliškimi kraji Rogaški Slatini, med turističnimi kraji Cerknemu, za najboljšo tematsko pot pa so izbrali Zdravilni park Sveta Trojica.

Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah:
Večja mesta: Velenje, Ljubljana, Celje
Srednja mesta: Nova Gorica, Slovenj Gradec, Postojna
Manjša mesta: Žalec, Ljutomer, Črna na Koroškem
Turistični kraji: Bled, Piran, Kranjska Gora
Zdraviliški kraji: Rogaška Slatina, Čatež ob Savi, Dolenjske Toplice
Izletniški kraji: Mozirje, Olimje, Ribčev laz v Bohinju
Mestna jedra: Kamnik, Idrija, Krško
Vaška jedra: Kog, Marezige, Frankolovo
Trška in druga urbana jedra: Zgornji trg Šentjurja, Mežica, Podsreda
Mladinska prenočišča: Hostel Pliskovica, YH Postojna Proteus, MC hostel Ajdovščina
Kampi: Kamp Koren, Camping Bled, Kamp Danica
Naj tematska pot: Solčavska panoramska cesta, Pot kulturne in naravne dediščine Razkriški kot, Pot skozi Zalo
Bencinski servisi Petrol: BS Kranj Labore, BS Cerknica, BS Pragersko
Spletno glasovanje: Kranj (večja mesta), Rogaška Slatina (zdraviliški kraji), Cerkno (turistični kraji), Zdravilni park Sveta Trojica (naj pot)