DomovArhivMinister Gašperšič ob dnevu pomorstva tudi o drugem tiru

Minister Gašperšič ob dnevu pomorstva tudi o drugem tiru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnja prireditev ob dnevu pomorstva, ki sta jo pripravila infrastrukturno ministrstvo in Uprava RS za pomorstvo, je bila še posebej slovesna, saj letos mineva točno 25 let od sprejema resolucije o pomorski usmeritvi Slovenije.

Portorož, osrednja proslava ob dnevu pomorstva,

Slavnostni govornik na prireditvi, katere se je v imenu Mestne občine Koper udeležil podžupan Peter Bolčič, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je opozoril na pomen pomorskega prometa na globalni ravni in na vlogo naše države pri tem. Kot je spomnil minister, je med uspešno izvedenimi projekti iz pretekle finančne perspektive tudi projekt poglobitve vplovnega kanala v prvi bazen koprskega pristanišča, pri čemer je Luka Koper izvedla poglobitev samega bazena na 15 metrov globine. S tem so omogočili vplutje bistveno večjih oz. polno natovorjenih kontejnerskih ladij.

Portorož, 07.03.2016 Avditorij, Dan pomorstva, osrednja proslava ob dnevu pomorstva,
Portorož, 07.03.2016
Avditorij, Dan pomorstva, osrednja proslava ob dnevu pomorstva,

Minister se ob tem ni mogel ogniti še vedno vročemu in zelo aktualnemu vprašanju gradnje drugega tira. Dejal je, da je vlada v ta namen že sprejela pomembne sklepe na poti k realizaciji projekta izgradnje drugega tira. Pri tem bodo, po ministrovih besedah, s pomočjo posebnega projektnega podjetja zagotovili investicijska sredstva in uredili druge pogoje za uspešno izvedbo “tega za celotno državo izredno pomembnega strateškega infrastrukturnega projekta”.

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec pa je med drugim opozoril, da se zaradi dviga socialnega in ekonomskega standarda vse manj ljudi odloča za poklic pomorščaka.

“Ampak to še ne pomeni, da lahko opuščamo našo dediščino znanja in izkušenj. Ravno nasprotno, to nam postavlja nove izzive in od nas zahteva, da smo še bolj aktivni,”

je dejal.