DomovArhivNadzorniki postavili Draga Matiča na čelo Luke Koper

Nadzorniki postavili Draga Matiča na čelo Luke Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Matiča je podprlo osem članov nadzornega sveta, ki so po besedicah predsednice nadzornikov Alenke Žnideršič Kranjc izbirali med tremi kandidati, ki so bili vabljeni k izboru. “Iskali smo operativca in takih je v Sloveniji malo”, je način izbire novega predsednika uprave opisala Žnideršič Kranjčeva.

Ob imenovanju Matiča je s funkcije predsednika uprave Luke Koper odstopil Andraž Novak, ki pa je že imenovan za člana uprave. Matič se sicer v Luko Koper vrača po le dveletnem premoru, ki ga je delovno preživel v koprski družbi za špedicijo in agencijsko dejavnost TPG, pred tem pa je v koprski pristaniški družbi delal kar 25 let.

Matič ocenjuje, da so postavljeni cilji v poslovnem načrtu realno dosegljivi, sam pa se bo lotil konsolidiranja funkcij v upravi. Med prioritetne naloge postavlja poglabljanje prvega bazena.

Nadzorni svet je danes s funkcije člana uprave za področje financ razrešil Jožeta Jaklina, ki je postal najbolj poznan po tem, da je dan pred sejo nadzornega sveta, kjer so nadzorniki dvomljivo razrešili Mišiča z manjšino glasov, napisal nekakšno pismo, kjer se je pritoževal nad Mišičem in je to nato postalo osnova za razrešitev takrat uspešnega predsednika uprave. Predsednica nadzornega sveta je napovedala, da se bo izbor novega člana uprave izvedel predvidoma septembra, Matiču pa mandat predsednika uprave Luke Koper prične 10. junija.

Nadzorni svet se je sicer na današnji seji seznanil tudi s poslovnimi rezultati Skupine v prvem četrtletju letos, ki je dosegla ladijski pretovor v višini 4,9 milijona ton in presegla načrt za 7
odstotkov ter dosežen ladijski pretovor prvega četrtletja lani za 9 odstotkov.

Poslovni prihodki četrtletja so znašali 39,9 milijona evrov, kar je 1,8 milijona evrov oziroma 5
odstotkov več od načrta in 2,9 milijona evrov oziroma 8 odstotkov več od ustvarjenih poslovnih
prihodkov v prvem četrtletju leta 2013.

Poslovni odhodki Skupine so ostali na enaki ravni lanskega primerljivega obdobja. Finančni odhodki pa so znašali 1 milijon evrov, kar je za 7 odstotkov manj glede na preteklo leto.
Poslovni izid iz poslovanja tako znaša 9,3 milijona evrov in je višji od doseženega v letu 2013 za
3 milijone evrov oziroma za 48 odstotkov.

Čisti poslovni izid Skupine je 7,6 milijona evrov in je za 2,9 milijona evrov oziroma za 62 odstotkov
višji od doseženega izida primerljivega obdobja v letu 2013.