DomovArhivNamesto žilet žice druge ovire?

Namesto žilet žice druge ovire?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so se istrski župani srečali z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar. Menijo, da je bil storjen korak k temu, da bodo na ministrstvu našli rešitev, kako žično ograjo nadomestiti z drugimi tehničnimi ovirami. Ponovno se bodo srečali po novem letu.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, je Györkös Žnidarjeva predstavnikom občin pojasnila, da je Slovenija v težkem položaju, saj migracijski tok ne pojenja, poleg tega mora tudi varovati zunanjo schengensko mejo. Spomladi bi bile lahko obremenitve precej večje kot v drugem begunskem valu.

Ministrica je razložila, da so tehnične ovire začasne, ne prejudicirajo meje, namenjene pa so usmerjanju migrantov na točno določene točke. Predstavnikom občin je zagotovila, da vlada in notranje ministrstvo želita priti občinam naproti, z njimi tesno sodelovati še naprej in se medsebojno obveščati.

Izolski župan Igor Kolenc je v imenu županov po sestanku povedal, da je pomembno, da so začeli komunicirati in da so dobili informacije, ki jih prej niso imeli. “Zelo jasno smo dali tudi vedeti, da smo složni in da želimo pomagati iskati rešitve, ki bi zaščitile vse prebivalce na našem območju,” je dodal.

Na ministrstvu so predstavnikom občine po Kolenčevih besedah dali informacije o tem, kaj se dogaja z migrantskimi tokovi in kakšne so morebitne nevarnosti.“Mi se teh zavedamo in moramo zaščititi naše ljudi. Poiskali pa bomo čim bolj enostavne in učinkovite rešitve za to, da s tem ne bi bili obremenjeni naši občani,” je povedal. Informacij o tem, kdaj bi lahko migranti prišli na istrske meje, sicer ni, obstajajo pa simulacije, na podlagi katerih se bodo na morebiten prihod migrantov pripravili tudi v Istri.

S sestankom je bil zadovoljen tudi župan Istrske županije Valter Flego, ki je dejal, da morata problem migracijske krize reševati Slovenija in Hrvaška skupaj. Ponovil je, da se v Istri ne strinjajo z žično ograjo, ker menijo, da ne bo rešila problema. Veseli pa ga, da so odgovorni obljubili, da bodo preučili, ali obstaja drugačna rešitev, ki bi zagotovila varnost. Flego je dodal, da so se dogovorili tudi o tem, da bodo o morebitnem prihodu migrantov na istrsko mejo govorili z organi za zaščito in reševanje na istrskem območju in se na njihov prihod čim bolje pripravili.