DomovArhivObčina obnavlja Cesto na Markovec

Občina obnavlja Cesto na Markovec

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je na pobudo krajanov Semedele in Markovca, ki so opozarjali na prehitro in nevarno vožnjo z avtomobili in motornimi kolesi, z obnovitvenimi deli na eni od bolj prometnih, ki vodijo na Markov hrib, začela že pred dobrim mesecem,  ko je grbino za umirjanje prometa uredila na prehodu za pešce pri Semedelskih razgledih, nato pa še na Kvedrovi cesti pri odcepu za Modri gaj pod cerkvijo. Gre za sklop obnovitvenih del, s katerimi želi koprska občina umiriti promet in cesto, ki je bila zgrajena pred približno 45 leti.

V tem času je bila sicer na nekaterih odsekih večkrat deležna preplastitve, temeljito obnovljena pa sta bila le del v Prisojah (ob gradnji vodovoda) in del pod Semedelskimi razgledi (ob gradnji stanovanjskega kompleksa). To so razlogi, da se je občina odločila, da bo v tem letu začela z obnovitvenimi deli in sanacijo najbolj kritičnih točk, v prihodnje pa v tej smeri še nadaljevala.

Čeprav je obnove najbolj potreben njen srednji del, od priključka s Klaričevo mimo obojestranske pozidave, pa bo v tem delu, kot smo že pisali, najprej potrebno rešiti vprašanja lastništva oziroma najti prave tehnične rešitve. Občina bo tako zdaj sanirala cestišče med priključkom s Prekomorskimi brigadami in semaforiziranim križiščem s Kvedrovo, vendar prva faza, ki je v teku, zajema le prvi pododsek (Prekomorske brigade-priključek Klaričeva) in tretji pododsek (od hišne številke 8a do priključka Ul. Sergeja Mašere). Ob priključku s Klaričevo ulico bo občina ponovno zarisala tudi avtobusno postajališče, postavitev nadstreška pa zaenkrat ni predvidena.

Na predlog tamkajšnjih krajanov bodo v okviru obnove in preplastitve vozišča postavili še tri dodatne grbine za umirjanje prometa, vse na obstoječih prehodih za pešce. Vrednost obnovitvenih del, zaradi katerih trenutno na tem delu velja enosmerni izmenični promet, znaša dobrih 100 tisoč evrov.