DomovArhivObramba razgalila votlost primera Serming

Obramba razgalila votlost primera Serming

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

“To je politični proces in tudi vam je jasno, da smo dokazali, da je bila ta prodaja odličen posel za občino,” je dodal potem, ko se je na obravnavi jasno izkazalo, da je bila cena, ki jo je občina dosegla za prodajo zemljišča na Serminu, zelo zelo visoka.

Če ljudje ta primer spremljajo sami iz medijev, so verjetno zmedeni. Zakaj sploh gre?

Smešno je že dejstvo, da je župan s sodelavci in cenilcem obtožen za prodajo pod ceno, kar seveda pomeni, da so kupci zemljišča dobili protipravno korist. Ampak, ali mislite, da so tudi kupci na sodišču? Ne, kje pa. Oni niso obtoženi, čemur se smejijo odvetniki po celi državi.

Zakaj oni niso obtoženi? Na to jasno odgovori župan: “Zemljo so kupili moji sovražniki, kupili so jo komunisti, ki jih ne maram in ki tudi mene ne marajo,” je že večkrat poudaril. In tudi zato je bila cena, po kateri je občina prodala to zemljišče zelo visoka, kar postavlja celoten proces na laž.

Ta projekt se sicer vleče že desetletja, še iz časov preden je župan postal Boris Popovič. In njegova vloga je bila le v tem, da tega projekta ni zaustavil, ampak je dovolil, da se nadaljuje. Zakaj? Zato, ker je v korist razvoja občine, ne glede na to, kdo ga izvaja.

Že v prvi fazi procesa se je jasno izkazalo, da je prodaja proceduralno potekala povsem v skladu z zakonodajo. To je končno potrdilo tudi Računsko sodišče. Torej glede procedure ni dileme: bila je čista.

Ostalo je samo vprašanje cene in tožilka ter sodnica se trudita dokazati, da je bila cena prenizka. To so poskusili dokazati tudi s poročilom sodne izvedenke, ki pa je že po nekaj vprašanjih priznala, da sploh ni preverjala nekaterih podatkov in da svojega poročila ni pripravila v skladu s pravili stroke. Kaj? Je kaj takega sploh mogoče v pravni državi? No, v Sloveniji, ali bolje rečeno na koprskem sodišču, je to mogoče.

Na petkovi obravnavi pa se je s številkami in dokumenti jasno dokazalo, da je bila cena zemljišča zelo zelo visoka. Torej se je dokazalo prav nasprotno od tega, kar bi radi predstavili pravosodni organi.

V drugem prispevku na našem portalu lahko na podlagi dokumentov in primerjav preverite, da je bila prodaja tega zemljišča po taki ceni odličen posel za občino in da bi morali občinsko upravo za ta posel pohvaliti namesto, da se jo vlači po sodišču.

Na obravnavi je bil predstavljen mehanizem, po katerem so se določale referenčne cene za zemljišča po posameznih conah v občini. In te cone so bile določene že leta 1987, torej dolgo preden je župan postal Boris Popovič.

In prav primerjave z drugimi prodajami zemljišč (kar lahko preverite v prispevku Farsa na koprskem sodišču) so pokazale, da je bila ta prodaja najboljši posel, kar jih je občina sklenila v celem desetletju. Končna prodajna cena je bila namreč kar za neverjetnih 60% višja od referenčne cene za kvadratni meter zemljišča v tej coni.

Torej je občina prav v tem primeru dosegla rekordno razliko nad referenčno ceno. In zakaj se torej ta zgodba sploh tako dolgo vleče po sodišču? Odgovor na to vprašanje vam lahko podata samo tožilka in sodnica. Vsekakor pa bomo celoten proces s prav vsemi dokumenti, primerjavami in zemljevidi predstavili na našem portalu v rubriki Resnica, tako kot smo to storili za primer Rumene noči.

Potem boste lahko sami preverili to zgodbo in si sami ustvarili mnenje, kaj je v tem primeru laž in kaj resnica.